Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Οικονομία διαμοιρασμού…

Μια νέα μορφή οικονομίας στον χώρο του τουρισμού έχει ανοίξει μέσα από το διαδίκτυο. Ο λόγος για την οικονομία διαμοιρασμού που στα Χανιά αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές, έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε επισκέπτες. Αυτός είναι και ο λόγος που ιδιαίτερα το Καλοκαίρι, τα σπίτια προς ενοικίαση ήταν δυσεύρετα καθώς πολλοί ιδιοκτήτες επέλεγαν να τα εκμισθώσουν σε τουρίστες μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Αυτή η νέα οικονομία έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και… εχθρούς. Τη βλέπουν θετικά όσοι την αξιοποιούν για να αυξήσουν το εισόδημά τους και να μπορέσουν -γιατί και αυτό παίζει ρόλο- να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος: Εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλη, χαράτσια, λογαριασμούς κ.λπ. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργήσει έναν νέο επαγγελματικό κλάδο. Αυτό των εταιρειών που διαχειρίζονται ακίνητα καθώς πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να τα αναθέσουν σε τρίτους από το να μπουν οι ίδιοι στη διαδικασία για: κρατήσεις, υποδοχή, καθαριότητα, κ.ά.
Τη βλεπουν αρνητικά πολίτες που δεν βρίσκουν σπίτι για να ενοικιάσουν και να κατοικήσουν. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων με σήμα ΕΟΤ) ανησυχούν για μείωση του τζίρου τους, διαμαρτύρονται για την υπέρογκη φορολογία και τις εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν για τις επιχειρήσεις τους και ζητούν φορολογική ισότητα των ξενοδοχείων με τα καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού.
Τωρα, βέβαια, η νομοθεσία υποχρεώνει όσους εκμισθώνουν το σπίτι τους μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες να το δηλώνουν για να φορολογούνται αναλόγως και εκείνοι, όπως οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν το διαμέρισμά τους σε τρίτους.
Οπως και να ’χει, η οικονομία διαμοιρασμού, αποτελεί πραγματικότητα σε όλο τον Κόσμο ενώ δίνει “οικονομική ανάσα” σε πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλά και σε ταξιδιώτες που επιθυμούν να περάσουν με χαμηλό κόστος τις διακοπές τους.
Η “χρυση τομη” ώστε παράλληλα με τη νέα αυτή μορφή οικονομίας να στηριχθούν από την Πολιτεία οι παραδοσιακοί κλάδοι του τουρισμού (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα κ.ά.) αλλά και να μην εξαφανιστούν τα προς ενοικίαση… σπίτια το καλοκαίρι, δηλαδή ώστε να επέλθει ισορροπία, είναι ζητούμενο…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/11/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ikonomia-diamirasmou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου