Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Ζητούμενο οι αποζημιώσεις για πλημμυροπαθείς στα Χανιά

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, προκάλεσε το θέμα των αποζημιώσεων σε πλημμυροπαθείς από τη θεομηνία της 26ης Οκτωβρίου στα Χανιά.
Το θέμα συζητήθηκε χθες το πρωί έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του κ. Συντυχάκη,ο οποίος ζήτησε την «άμεση αποκατάσταση των πληγέντων από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στον Νομό Χανίων πρόσφατα» με τον υπουργό Εσωτερικών να αναφέρει ότι «άμεση υπήρξε η συγκρότηση των μεικτών συνεργείων δήμου και περιφέρειας για την καταγραφή στη βάση των αιτημάτων για ζημιές σε επιχειρήσεις ή κατοικίες» και «ακολουθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων μέσω των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Οικονομικών».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών υπογράμμισε ότι  «οι ζημιές σε κτηριακές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικές στέγες και εμπορεύματα, είναι τεράστιες.  Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η Περιφέρεια Κρήτης και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, έχουν τεράστια ευθύνη».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο μετά από έναν μήνα, είναι εάν και πώς πρακτικά θα στηριχθούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, εάν θα υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης των ζημιών και έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες των πληγέντων. Αυτό έπρεπε να ήταν το πρώτο σας μέλημα».
Ο κ. Συντυχάκης ρώτησε τον κ. Σκουρλέτη, μεταξύ άλλων, αν  ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών, ποια είναι τα συμπεράσματα και ποια μέτρα προτίθεται να πάρει «προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν καλύπτουν την αποζημίωση των πληγέντων στο 100%».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι  «και για τον Δήμο Χανίων και για τον Δήμο Πλατανιά και για τον Δήμο Αποκόρωνα Χανίων έχει δοθεί μέσα στο 2017 το ποσό των 2.093.000 ευρώ μέσω των ΚΑΠ για επενδυτικά έργα, τα οποία στην πλειοψηφία τους υπάρχει δυνατότητα να κατευθυνθούν για την πλημμυρική προστασία.  Επιπλέον, στη βάση των έκτακτων ενισχύσεων από θεομηνίες δεν έχουν δοθεί μόνο οι 300.000 ευρώ, οι οποίες ήταν σε χρόνο ρεκόρ και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει κανείς».
Ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε επίσης ότι «ο Δήμος Πλατανιά, λοιπόν, τον προηγούμενο Μάρτιο είχε λάβει και το ποσό των 170.000 ευρώ, πάλι για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και ο Δήμος Αποκόρωνα τον προηγούμενο Μάρτιο 90.000 ευρώ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «άμεση υπήρξε η συγκρότηση των μεικτών συνεργείων δήμου και περιφέρειας για την καταγραφή στη βάση των αιτημάτων για ζημιές σε επιχειρήσεις ή κατοικίες. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων μέσω των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Οικονομικών». Σε ό,τι αφορά την ένταση των καιρικών φαινομένων, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή ενώ υποστήριξε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με διαχρονικές ευθύνες, οι οποίες επιμερίζονται σε όλα τα επίπεδα της πολιτείας και αυτό πιστεύω ότι έχει αναδειχθεί με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία της Μάνδρας».
ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ
Στη δευτερολογία του ο κ. Συντυχάκης καταλόγισε στον υπουργό ότι δεν απάντησε επί της ουσίας ενώ ανταπαντώντας ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «τα ρέματα και η διαχείρισή τους είναι ευθύνη της περιφέρειας και ως εκ τούτου έχουν συγκεκριμένους πόρους που διατίθενται».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/11/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/zitoumeno-i-apozimiosis-gia-plimmiropathis-sta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου