Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Ευρωπαϊκή συνάντηση για τις φυσικές καταστροφές στο Ηράκλειο

Μεγάλος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η ανθρωπότητα είναι οι καταστροφές από φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια.
Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης το οποίο διοργανώνει την “ευρωπαική συνάντηση για τη μείωση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές” στις 13 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο.
Αφορμή για τη συνάντηση είναι ο εορτασμός της 13ης Οκτωβρίου που είναι η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων από Καταστροφές.
Στην ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναφέρεται ότι «είναι αποδεδειγμένο από πλήθος μελετών διεθνών οργανισμών ότι οι καταστροφές από φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η ανθρωπότητα με τεράστιες απώλειες ζωής, υποδομών και οικονομικών πόρων. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι ο μόνος τρόπος προστασίας από τις καταστροφές και ιδιαίτερα αυτές που προκαλούνται από φυσικές διεργασίες και την κλιματική αλλαγή είναι η γνώση, η προετοιμασία και η οργάνωση των κοινωνιών ώστε να επανακάμπτουν άμεσα (resilient) και σε καλύτερη από την αρχική κατάσταση, μετά από μια μεγάλη καταστροφή».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης επενδύει εδώ και χρόνια στην ενημέρωση και εκπαίδευση για θέματα φυσικών καταστροφών προσπαθώντας να συμβάλει και αυτό από τη μεριά του στη δημιουργία ανθεκτικών και καλά ενημερωμένων κοινωνιών που θα αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τις λιγότερες επιπτώσεις μια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή. Μια καταστροφή που είναι βέβαιο ότι θα κτυπήσει την Κρήτη, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν εξαιτίας σεισμών, ηφαιστειακών εκρήξεων και τσουνάμι, αλλά και της επερχόμενης Κλιματικής Αλλαγής.
Στα πλαίσια αυτά έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων πολιτικής προστασίας με την υποστήριξη και τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Φέτος ολοκληρώνονται από το Μουσείο τρία ακόμα ευρωπαϊκά έργα Πολιτικής Προστασίας, το EVANDE το οποίο συντονίζεται από το ΜΦΙΚ και τα CPMODEL και E-PRES στα οποία συμμετέχει ως εταίρος».
Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας μείωσης των Επιπτώσεων από καταστροφές το ΜΦΙΚ «διοργανώνει τη συνάντηση στις 13 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 08:30, στον εκθεσιακό του χώρο στο Ηράκλειο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των έργων EVANDE και CPMODEL και θα ακολουθήσουν εργαστήρια για την εφαρμογή τους. Παράλληλα, έχουν κληθεί ειδικοί επιστήμονες και στελέχη του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο για να παρουσιάσουν τις δικές τους εμπειρίες στο αντικείμενο».
Το έργο EVANDE έχει ως στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη της γνώσης και των ικανοτήτων των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας καθώς και των στελεχών Π.Π. της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και της βελτίωσης της μεταξύ τους συνεργασίας. Βασικά αποτελέσματα του έργου είναι εκπαιδευτικά εγχειρίδια, η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων (που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν μέχρι τέλος του έτους) και διεθνών συναντήσεων εθελοντικών ομάδων και στελεχών της Τ.Α.
Το έργο CP -MODEL έχει ως στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών και κοινωνιών που επανακάμπτουν (resilient communities) μέσα από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης δήμων και άλλων μονάδων Τ.Α., τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ορθών πρακτικών, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης και ενημέρωσης και την παραγωγή ενημερωτικού υλικού.
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου EVANDE είναι ο Δρ Χαρ. Φασουλάς και συντονίστρια για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του έργου CPMODEL η Δρ Αικ. Βορεάδου.
(Χανιώτικα νέα - 5/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/evropaiki-sinantisi-gia-tis-fisikes-katastrofes-sto-iraklio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου