Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Νέος Κόσμος

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ξεδιπλώνονται ολοένα και περισσότερο δύο Ελλάδες. Από τη μια η Ελλάδα του φόβου, του μηδενισμού, της ξενοφοβίας, της βίας. Από την άλλη η Ελλάδα του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας και του διαλόγου. Αυτήν την Ελλάδα, τη συναντάμε στις δομές αλληλεγγύης, στις παρέες, στη νεολαία που δεν παύει να ανησυχεί και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, στα κοινωνικά παντοπωλεία, στο Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο, στις δομές που έχουν δημιουργηθεί για τη στήριξη των θυμάτων της οικονομικής κρίσης κ.ά. Τη συναντάμε, επίσης, στις παρέες όταν νέοι και νέες με μουσικές και τραγούδια, συνυπάρχουν, γνωρίζονται, ερωτεύονται.
Αυτοί οι νέοι είναι, θα έλεγε κανείς, τα σύγχρονα παιδιά της… γαλαρίας, που “χωρίς καβάντζα καμιά”, ταξιδεύουν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ενημερώνονται, γνωρίζουν πολιτισμούς και δεν παύουν να ανησυχούν για το αύριο. Αμφισβητούν το παλαιό πολιτικό σύστημα, σπουδάζουν, μορφώνονται και προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την ίδια την Ευρώπη.
Αυτή η Ελλάδα, μα και αυτή η Ευρώπη κομμάτι της οποίας είναι και η χώρα μας, πρέπει να αντέξει και να αναπτυχθεί στο μέλλον. Με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία, εν τέλει την ίδια την ελευθερία.
Με διδάγματα από την πρόσφατη ιστορία μας και με διάθεση για συνεχή αναθεώρηση, κόντρα σε “δόγματα”, “αλήθειες” και “βεβαιότητες” που μας “τερματίζουν”.
Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν, αυτογνωσία και “ανάληψη ευθύνης” για τη διαμόρφωση ενός πραγματικά πιο ελεύθερου Κόσμου, που τώρα γεννιέται μέσα από τα… συντρίμμια της οικονομικής, μα και πολιτικής - πολιτισμικής κρίσης.
Γιατί, όπως σημείωνε και ο Ζίγκμουντ Φρόυντ (1856-1939): «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 8/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/neos-kosmos-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου