Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Αλλαγές στην εκπαίδευση ζητούν γονείς από Χανιά και Λευκωσία

«Η εκπαίδευση όπως παρέχεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είναι εξετασιοκεντρική, στερεί τη δυνατότητα να ζήσουν τα παιδιά την εφηβεία τους όπως δικαιούνται και τροφοδοτεί την παραπαιδεία».
Σε αυτή την κοινή διαπίστωση κατέληξαν εκπρόσωποι συλλόγων γονέων από τα Χανιά και την Λευκωσία που συνεδρίασαν στα Χανιά. Παράλληλα, εξέφρασαν τη βούλησή τους να πιέσουν «αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα έχουν οι μαθητές το δικαίωμα να μεγαλώνουν όμορφα και να γίνονται σωστοί πολίτες».
Η συνεδρίαση των συλλόγων γονέων άνοιξε νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ τους.
Η Ένωση Γονέων Δ. Χανίων υποδέχθηκε προ ημερών την 8μελή αντιπροσωπεία της αδερφοποιημένης Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λευκωσίας που απαρτίζονταν από τους: Πέτρο Κουλέρμο πρόεδρο, Σταύρο Κόκκινο αντιπρόεδρο, Χρυστάλλα Δανιήλ γραμματέα, Μαρία Σταύρου ταμία και τα μέλη του Δ.Σ, Ειρήνη Γεωργίου, Έλενα Οδυσσέως, Χρίστο Μαλαματένιο και Αρέστεια Ασπριδου.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ
ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφουν η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Χανίων, Σοφία Μαλανδράκη και η γενική γραμματέας, Κατερίνα Αναγνωστάκη, σε συνάντησή τους με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στ. Ζερβάκη κατέθεσαν προτάσεις που προέκυψαν από την κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Χανίων και της Ομοσπονδίας Λευκωσίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου. Οι θέσεις και προτάσεις συνοψίζονται στα εξής:
•Στην κοινή διαπίστωση ότι «η εκπαίδευση όπως παρέχεται και στις δυο χώρες είναι εξετασιοκεντρική, στερεί τη δυνατότητα να ζήσουν τα παιδιά της εφηβεία τους όπως δικαιούνται, τροφοδοτεί την παραπαιδεία και θα πιέσουμε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα έχουν οι μαθητές το δικαίωμα να μεγαλώνουν όμορφα και να γίνονται σωστοί πολίτες».
•Θα καταθέσουν προτάσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των περιοχών τους «για συμπόρευση προγραμμάτων στα σχολεία και δράσεις των Συλλόγων Γονέων στοχευμένα σε ένα θέμα, στη διάρκεια ενός σχολικού έτους. Από την Ένωση Γονέων Χανίων προτάθηκε για το τρέχον έτος να αφορά τα τροχαία και το αλκοόλ.
•Με αφετηρία πρόταση του Δήμου Πλατανιά προς τις Διεθύνσεις Εκπαίδευσης της Κύπρου, που αφορά την επίσκεψη περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων της σε αξιόλογα και μοναδικά σημεία του Δήμου, η οποία προωθήθηκε στους Επιθεωρητές Βιολογίας Κύπρου όπου και προτάθηκε, απαντήθηκε ότι μπορεί να προγραμματιστεί με τη δημιουργία ομάδων Δημιουργικότητας – Δράσης – Κοινωνικής Προσφοράς (Δ.Δ.Κ.) στα σχολεία της Λευκωσίας.
•Η τοπική ιστορία και η ιστορία των σχολείων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πεδίο ενεργειών και δράσεων σχολείων και γονέων.
•Πρόταση για τα ΕΠΑΛ και τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ σε σχέση με την πρακτική εκπαίδευση και την απόκτηση εργασιακής εμπειρία στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
•Συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της Ειδικής Αγωγής και πως αντιμετωπίζεται στα σχολεία και πως εφαρμόζεται η εκπαιδευτική διαδικασία στα συστήματα των δυο χωρών.
•Εγινε παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης “cine μαθήματα” που έχει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμόυ και του Υπουργείου Παιδείας Ελλάδος και έχει αγκαλιαστεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.
•Στη συνάντηση αυτή ο κ. Ζερβάκης ανακοίνωσε τη πραγματοποίηση Συνεδρίου που θα αφορά Τεχνική και Ειδική Εκπαίδευση και θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και ζήτησε τη συνεργασία των Ομοσπονδιών.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων Δ. Χανίων, μαζί με την κυπριακή αντιπροσωπεία, πραγματοποιήθηκαν:
•Επισκέψεις σε 11 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως εξής: Γυμνάσιο και Λύκειο Σούδας, Γυμνάσιο και Λύκειο Βουκολιών, Γυμνάσιο και Λύκειο Αλικιανού, Γυμνάσιο Πλατανιά, 1ο Γυμνάσιο Χανίων, 2ο Γυμνάσιο Χανίων,2ο Λύκειο Χανίων, 1ο ΕΠΑΛ Χανίων. Υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων όσο αφορά τα δεδομένα του εκπαιδευτικού συστήματος στις δυο χώρες, κτιριακές υποδομές, λειτουργία των γονεικών οργάνων, συνεργασία σε επίπεδο σχολικής κοινότητας. Διαφορές και ομοιότητες και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μαθητές.
Από τις επισκέψεις στα σχολεία προέκυψαν προτάσεις επιθυμίας αδελφοποίησης από 4 σχολεία. Τα σχολεία στη συνέχεια εφ όσον το επιθυμούν θα προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες.
•Επισκέψεις σε Θεσμικούς Φορείς: Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Α. Βουλγαράκη, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Π. Σημαντηράκη, Δήμαρχο Χανίων Τ. Βάμβουκα, Αντιδήμαρχο Παιδείας Γ. Ξανθουδάκη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ε. Αλιφιεράκη και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Χανίων Β. Περράκη, Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκη, Αντιδήμαρχο Παιδείας Πλατανιά κ. Γ. Καλαιτζάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων, οι συναντήσεις αυτές εμπεριέχουν «την πεποίθησή μας ότι γνωρίζοντας την προσπάθεια και το έργο των γονέων αλλά και τις αντιστοιχίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες, γίνονται κοινωνοί του ουσιαστικού ρόλου που μπορούν να επιτελέσουν οι γονείς ως συνομιλητές στα θέματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής κοινότητας».
Καταλήγοντας η Ενωση Γονέων Δ. Χανίων απευθύνει ευχαριστίες στους «διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, προέδρους και μέλη συλλόγων γονέων των σχολείων που επισκεφθήκαμε, για την εξαιρετική ενημέρωση και φιλοξενία τους» καθώς και τους:
Αρχιπλοίαρχο Π. Χατζάκη Π.Ν Διοικητή Ναυστάθμου Κρήτης, Κώστα Ψαράκη αρχαιολόγο για την ξενάγηση των επισκεπτών μας στην Παλια Πόλη, Σταύρο Πολέντα για την παρουσίαση του Πάρκου Τροχαίων Ατυχημάτων “Χρήστος Πολέντας”, Πέτρο Μαρινάκη για την περιήγηση στους κήπους του Βοτανικού Πάρκου, Ματθαίο Φραντζεσκάκη Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και της εκπαιδευτικής δράσης CINE Μαθήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 6/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/allages-stin-ekpedefsi-zitoun-gonis-apo-chania-ke-lefkosia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου