Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Ανησυχία από το Κ.Π.Ε. Βάμου για τη χαμηλή στάθμη στη λίμνη Αγιάς

Την ανησυχία του για τη χαμηλή στάθμη της λίμνης της Αγιάς εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Βάμου.
Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου Φώτης Ποντικάκης, ένα από τα εννέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Π.Ε. Βάμου είναι σχετικό με το νερό και τους υγροτόπους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος: “Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό”, βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη λίμνη της Αγιάς με δύο Νηπιαγωγεία της πόλης των Χανίων (37ο και 16ο). «Είχαμε τη χαρά να δούμε τους όμορφους ερωδιούς (σταχτοτσικνιάδες και λευκοτσικνιάδες), νεροχελώνες, φαλαρίδες και τα νανοβουτηχτάρια. Όμως, κάτι που μας προκαλεί ανησυχία είναι η χαμηλή στάθμη του νερού της λίμνης» αναφέρει ο κ. Ποντικάκης, ο οποίος κοινοποίησε και σχετικές φωτογραφίες. Ο ίδιος σημειώνει ότι «στα τέσσερα χρόνια που υλοποιούμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη λίμνη της Αγιάς (από το 2012), ποτέ δεν είχαμε δει τόσο χαμηλή στάθμη του νερού της λίμνης τέτοια εποχή.
Το φαινόμενο σίγουρα έχει να κάνει με τις ελάχιστες φετινές βροχές και την κλιματική αλλαγή, αλλά σίγουρα επηρεάζεται και από πρακτικές όπως η άντληση νερού από τη λίμνη για τη γεωργία. Η κατάσταση της λίμνης της Αγιάς είναι άλλη μια απόδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και του ρόλου που παίζουν ανθρώπινες πρακτικές σε αυτήν. Η καταστροφή των δασών και των χώρων πρασίνου, η εμμονή στη χρήση πετρελαίου και άνθρακα ή λιγνίτη αντί της χρήσης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εμμονή στη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων αντί του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μεταφορά γεωργικών προϊόντων από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη αντί να καταναλώνουμε υγιεινά τοπικά βιολογικά προϊόντα, όλα αυτά εντείνουν την κλιματική αλλαγή και προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Από την άλλη επείγει να λάβουμε μέτρα τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για την εξοικονόμηση νερού στη γεωργία, όπου καταναλώνεται πάνω από το 80% του νερού, αλλά και στον τουρισμό και αλλού», συμπληρώνει ο ίδιος. Σημειώνεται ότι το Κ.Π.Ε. Βάμου υλοποιεί, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών για το περιβάλλον μέσω επιχειρησιακού προγράμματος με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/6/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/chamili-stathmi-sti-limni-tis-agias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου