Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Υπολειτουργεί η Υπηρεσία Δόμησης στα Χανιά

Προβλήματα και δυσκολίες στην διεκπεραίωση υποθέσεων από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα, τόσο οι μηχανικοί, όσο και οι ίδιοι οι πολίτες. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών. Οπως εξηγεί, «από τη μια η δαιδαλώδης νομοθεσία η οποία δημιουργεί ασάφειες και παρερμηνεύσεις, από την άλλη η ολοένα και μεγαλύτερη υποστελέχωση της υπηρεσίας Δόμησης Χανίων, δημιουργούν ένα συνδυασμό ο οποίος εμποδίζει και ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας». Σύμφωνα με τους πολιτικούς μηχανικούς, «οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται καθημερινά στην Υ.ΔΟΜ. Χανίων για εγκρίσεις εργασιών και όχι μόνο, δε βοηθούν μια ήδη χτυπημένη από την κρίση οικοδομική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά επαγγέλματα τα οποία δραστηριοποιούνται στον οικοδομικό κλάδο». Οπως λένε οι ίδιοι, «το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο την τελευταία περίοδο, όπου η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων υποστελεχώθηκε, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων του Τοπογραφικού Τμήματος, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, κυρίως στις αιτήσεις για εγκρίσεις δόμησης. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας κάποιων συναδέλφων μας, οι οποίοι εργάζονται στην Υπηρεσία Δόμησης και λόγω έλλειψης προσωπικού δεν είναι εφικτό να αναπληρωθούν τα καθήκοντά τους σε περίπτωση απουσίας».
4 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ…
Οπως αναφέρουν οι ίδιοι, «στην Υ.Α. 7533/2012 (ΦΕΚ251Β’/13.02.2012) ορίζεται ρητώς το χρονικό διάστημα των 5 ημερών, ως προθεσμία για την έκδοση της έγκρισης δόμησης (δύναται να παραταθεί σε 20 μέρες, αν αιτιολογημένα η υπηρεσία δε μπορεί να ανταποκριθεί) και το χρονικό διάστημα των 2 ημερών, ως προθεσμία για την έκδοση της άδειας δόμησης». Ωστόσο, «μια απλή έγκριση & άδεια δόμησης (π.χ. περίφραξη εντός σχεδίου) με πλήρη φάκελο, μπορεί να χρειαστεί και πάνω από 4 μήνες για να εκδοθεί». «Το πρόβλημα», προσθέτουν, «είναι ιδιαίτερα οξύ στο Τοπογραφικό Τμήμα, όπου την τελευταία περίοδο χρειάζονται πάνω από 2 μήνες για να ελεγχθεί το Τοπογραφικό Διάγραμμα, μιας έγκρισης δόμησης. Το αποτέλεσμα είναι να παρέρχεται το δίμηνο χρονικό διάστημα και να πρέπει να ξαναπρωτοκολληθεί ο φάκελος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται χρονικά (π.χ. απώλεια της καθορισμένης σειράς ελέγχου), καθώς και πιθανές αλλαγές της νομοθεσίας εις βάρος των ενδιαφερομένων». Ο Σύλλογος καταλογίζει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή και προτείνει: • Τόσο ο δήμαρχος και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, όσο και η διευθύντρια σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του Τοπογραφικού Τμήματος και σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους, να οργανώσουν και να κατανείμουν τις αρμοδιότητες του Τμήματος καθώς επίσης και να καθορίσουν τις απαιτήσεις του, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία. • Πρόσκληση σε συνάντηση, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων: της Δημοτικής Αρχής, της Δ/σης Υ.ΔΟΜ. Χανίων, εκπροσώπων των Τοπικών Συλλογών Μηχανικών και των υπαλλήλων, ώστε να τεθούν τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις. • Αμεση και έμπρακτη διεκδίκηση προσλήψεων περισσότερων υπαλλήλων μηχανικών για τη στελέχωση της Υ.ΔΟΜ. Χανίων. Τέλος, όπως αναφέρει ο Σύλλογος των πολιτικών μηχανικών, «η συμπλήρωση κενών με δίμηνες συμβάσεις και μόνο για τη μεταφορά του αρχείου της Πολεοδομίας, δε λύνει το πρόβλημα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στο μεταξύ, σε απάντησή του στην ανακοίνωση του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ν. Χανίων, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γ. Μαράκης, υποστηρίζει: «Μελέτησα με μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών νομού Χανίων. Κάποιες από τις επισημάνσεις είναι κοντά στην πραγματικότητα, κάποιες όμως δεν είναι. Πράγματι η νομοθεσία είναι δαιδαλώδης και δημιουργεί ασάφειες και παρερμηνείες. Πράγματι η Υπηρεσία Δόμησης είναι υποστελεχωμένη. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από 01/05/2016 που έχω την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους πέντε υπάλληλοι χωρίς να αντικατασταθούν. Πράγματι αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί προβλήματα που σαν αποτέλεσμα έχουν την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η Δημοτική Αρχή δεν έχει συμβιβαστεί σε καμία περίπτωση με αυτή την κατάσταση και έχει κάνει συγκεκριμένες ενέργειες: • Δόθηκε εντολή στο Τοπογραφικό τμήμα εγγράφως από 11/10/2016 να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις αρτιότητας ακινήτων και εγκρίσεων δόμησης από όλους τους υπαλλήλους του τμήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας είναι ήδη ορατά. • Διαρκείς προσπάθειες του δημάρχου Χανίων συνέτειναν στο να λυθεί μία εκκρεμότητα ετών για όλους τους Δήμους της χώρας και για τον δικό μας και έτσι θα γίνουν νέες προσλήψεις μηχανικών και στον Δήμο μας (ΦΕΚ 583/23-08-2011). Υπάρχει συνεχής προσπάθεια και διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμων μηχανικών για τις Υπηρεσίες του Δήμου και την Υ.ΔΟΜ. συγκεκριμένα». Ακόμα ο κ. Μαράκης αναφέρει ότι «για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της Υ.ΔΟΜ. έχουν γίνει ήδη δύο συσκέψεις με στελέχη της Υ.ΔΟΜ. και μέλη του Τ.Ε.Ε. Υπάρχουν δε τακτικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών για το ίδιο θέμα» και συμπληρώνει ότι «τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά προς την Υ.ΔΟΜ. για συγκεκριμένα έγγραφα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενων». «Στόχος ήταν και είναι η Υ.ΔΟΜ. να είναι μια υπηρεσία στην υπηρεσία του Μηχανικού και του πολίτη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θέλουμε τους πολιτικούς μηχανικούς, συνεργάτες», καταλήγει.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ipolitourgi-i-ipiresia-domisis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου