Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Τα "Οχι" του σήμερα

Με αφορμή την επέτειο του ηρωικού “Οχι” της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα γραφτούν πολλά και θα γίνουν για μια ακόμη φορά συζητήσεις για το σήμερα. Ενδεχομένως να προκύψουν και οι -συνηθισμένες πλέον- αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κόμματα… 
Ωστόσο, σήμερα έχουμε, κατά τη γνώμη μας, μεγάλη ανάγκη από “Οχι” που να ανοίγουν δρόμους του μέλλοντος για τη χώρα και την κοινωνία, χωρίς ιδεοληψίες και βεβαιότητες του παρελθόντος.
Τα “Οχι” του σήμερα πρέπει να λένε:
• “Οχι” στον διχασμό και “ναι” στην ενότητα, στη σύνθεση απόψεων, στον σεβασμό στη διαφορετική άποψη. “Ναι” δηλαδή στην ουσία της Δημοκρατίας.
• “Οχι” στην εθνική μοναξιά και στην απομόνωση. “Ναι” στην κριτική ματιά και στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών μέσα στην Ευρώπη. Για μια Ευρώπη, επιτέλους, πραγματικά των λαών, της νεολαίας, της Δημοκρατίας.
• “Οχι” στην ανεργία και στη φτώχεια, “ναι” σε πολιτικές που θα έχουν όλοι τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής. “Ναι” σε πολιτικές για το δίκαιο και την ελευθερία.
• “Οχι” σε πολιτικές που οδηγούν σε απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων. “Ναι” στη στήριξη των νέων επιστημόνων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στην αποκατάσταση αδικιών.
• “Οχι” στον λαϊκισμό και σε μάταιες υποσχέσεις. “Ναι” στην αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι. 
Οι επιλογές τού σήμερα πρέπει να οδηγούν σε μια πραγματικά πιο ισχυρή Ελλάδα μέσα στον παγκόσμιο χάρτη… Και προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται αυτοκριτική, αναθεώρηση και μια νέα ματιά στη διεθνή πραγματικότητα. 
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-ochi-tou-simera/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου