Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η οικονομία, οι τυχεροί και το μέλλον

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, υπάρχουν και οι τυχεροί. Τυχερός π.χ. στην κοινωνία είναι όποιος κερδίσει το… λαχείο.
Τυχερός στην πολιτική θα είναι όποιος μπορέσει να διαχειριστεί την Ελλάδα στη μετά την κρίση εποχή. Οποιος δηλαδή κληθεί να κυβερνήσει σε συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορεί να εφαρμόσει αμιγώς δική του πολιτική. Χωρίς μνημόνια, δάνεια και προαπαιτούμενα. Χωρίς εξοντωτικά μέτρα.
Αν η τωρινή κυβέρνηση που και αυτή κλήθηκε να κυβερνήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και που κλήθηκε να ψηφίσει μνημόνιο και ασφαλιστικό -μακριά από τις προεκλογικές της εκτιμήσεις και υποσχέσεις- μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την… επιτροπεία και καταφέρει να αλλάξει οικονομική ρότα, τότε θα είναι αυτή η τυχερή. Αν μια άλλη, επόμενη κυβέρνηση, βρει έτοιμο ένα διαφορετικό πεδίο δράσης και μπορέσει εξαρχής να δώσει οικονομική ανάσα στον κόσμο, ε, αυτή κι αν θα είναι τυχερή γιατί στη συνείδηση των πολλών θα φανεί σαν… σωτήρας.
Σε κάθε περίπτωση, αργά ή γρήγορα, νομοτελειακά θα αλλάξει το σκηνικό. Αυτό τουλάχιστον λέει η λογική. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε -και κυρίως οι κυβερνώντες- ποιες πολιτικές και ποια λάθη έφεραν τη χώρα στην άθλια οικονομική κατάσταση, για να μην επαναληφθούν αυτά στο μέλλον. Ούτε, κατά τη γνώμη μας, μπορεί η Ελλάδα να απομονωθεί και να πορευτεί μόνη της μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο συμμαχίες που αλλάζει καθημερινά.  Στην παρούσα διεθνή συγκυρία οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο συμμαχίες μοιάζουν απαραίτητες.
Κυρίως, όμως, απαραίτητο είναι να πιστέψουμε σαν κοινωνία στον εαυτό μας.
Με σκληρή δουλειά και με την απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων που έχει πραγματικά ανάγκη η Ελλάδα, να πάμε προς τα εμπρός μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία στην οποία πορεύεται και η χώρα μας. Με στήριξη της εργασίας, αλλά και της νεολαίας, η οποία μεγαλώνει σε ένα τόσο μα τόσο αβέβαιο περιβάλλον στη χώρα μας και -λίγο έως πολύ- σε όλη την Ευρώπη.
Και, επιτέλους, με αποκατάσταση αδικιών και μέτρα κατά της ανεργίας, αλλά και κατά της εξόντωσης μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας μέσα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 24/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-ikonomia-i-ticheri-ke-to-mellon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου