Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Τουρισμός και Ν. Χανίων

Βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας παραμένει ο τουρισμός. Ισως, ο μόνος πυλώνας που παρά τις δυσκολίες της εποχής πάει καλά. Ηδη, τα Χανιά έχουν γεμίσει από επισκέπτες. Μια βόλτα σε τουριστικές περιοχές αλλά και στην παλιά πόλη, φανερώνει πως και αυτό το καλοκαίρι, οι τουρίστες σε μεγάλο ποσοστό “ψηφίζουν” Χανιά. Σε αυτό βοηθάνε φυσικά, οι φυσικές ομορφιές του τόπου, η προβολή τους, οι διακρίσεις επαγγελματιών του τουρισμού που γίνονται πλέον γνωστές άμεσα σε όλο τον κόσμο μέσα από το διαδίκτυο – μόλις προ ημερών ξενοδοχειακή μονάδα στο Κολυμπάρι πήρε βραβείο για το “καλύτερο spa” ενώ συχνά μαθαίνουμε για ξενοδοχεία και τουριστικές -γαστρονομικές επιχειρήσεις σε όλο τον Νομό που αποσπούν διακρίσεις. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατά κάποιον τρόπο ένα “πάντρεμα” του “φυσικού τοπίου” με την κρητική γαστρονομία καθώς δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που μαθαίνουν για τη χρήση ελαιολάδου και αναζητούν παραδοσιακές νοστιμιές τόσο στα ξενοδοχεία όσο και σε ταβέρνες στην ύπαιθρο. Το δε τοπίο από τα Σφακιά μέχρι τον Μπάλο και από τον Καβρό μέχρι το Λαφονήσι, παραμένει μαγευτικό.
Ολα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι φυσιολογικές τιμές, η φιλικότητα, αλλά και η καινοτομία είναι στοιχεία που θα καθορίσουν το μέλλον. Καίριας σημασίας είναι, επίσης, η υλοποίηση έργων που αφορούν στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στην καθαριότητα, σε μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις (π.χ. πεζοδρόμια) που μπορούν να βελτιώσουν αισθητικά την εικόνα της πόλης, είναι, ίσως, καίριας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη των Χανίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτέλεσε σχόλιο στα “Χανιώτικα νέα” της περασμένης Δευτέρας ο δρόμος στα Φαλάσαρνα που επισκευάστηκε από μαγαζάτορες με τον Δήμο να βάζει την άσφαλτο.
Ο Νομός Χανίων έχει όλες τις προϋποθέσεις για να διατηρήσει αλλά και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τον ποιοτικό τουρισμό. Αλλά και να γίνει δωδεκάμηνος προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 1/6/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tourismos-ke-n-chanion/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου