Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Ευρώπη και το μέλλον

Η ΑΝΑΓΚΗ για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα δώσει απάντηση στον “ευρωσκεπτικισμό” μέσα από τη στήριξη των πολιτών της γίνεται ξανά επίκαιρη με αφορμή το δημοψήφισμα στη Βρετανία.
ΑΥΤΗ η Ευρώπη, η Ευρώπη του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιγράφεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά στην πράξη μοιάζει να αποτελεί ζητούμενο στην εποχή κυριαρχίας “της οικονομίας των αγορών”.
ΣΤΗΝ  ιστοσελίδα της Ε.Ε. αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Ένας από τους κύριους στόχους της Ε.Ε. είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, όλα αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνονται σε ένα ενιαίο έγγραφο, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. έχουν τη νομική υποχρέωση να σέβονται τα δικαιώματα αυτά, όπως και τα κράτη μέλη κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε.».
ΩΣΤΟΣΟ, εν έτει 2016, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρατηρούμε να αυξάνεται η φτώχεια, να επιβάλλονται σκληρά οικονομικά μέτρα στα αδύναμα κράτη, με τρανό παράδειγμα την Ελλάδα, να υπάρχει μεγάλη ανεργία και φτώχεια.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ  ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και υψώνουν τείχη ανάμεσα στην Ε.Ε. και τους πολίτες.
«Η ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της διαφάνειας και δημοκρατικότητας των θεσμικών της οργάνων. Ετσι, έχουν ανατεθεί περισσότερες εξουσίες στο άμεσα εκλεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ενισχύθηκε ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, τα οποία συνεργάζονται με τα ευρωπαϊκά όργανα. Τέλος, οι Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν ολοένα και περισσότερα μέσα για να συμμετέχουν στη διαδικασία χάραξης πολιτικών», αναφέρεται στον ιστότοπο της Ε.Ε.
Η ΠΡΑΞΗ  όμως άλλα δείχνει.
Η επιστροφή της Ε.Ε. σε βασικές της αξίες και η έμφαση σε οικονομικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, αποτελεί μονόδρομο για ένα καλύτερο μέλλον μέσα στην Ευρώπη, μέσα, δηλαδή, στο κοινό μας σπίτι.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/6/2016)
LinK: http://www.haniotika-nea.gr/i-evropi-ke-to-mellon/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου