Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Η Βουλή του μέλλοντος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Συνεδριάζει από σήμερα Παρασκευή 4 Ιουλίου η Βουλή του μέλλοντος.
Δηλαδή, η Βουλή των εφήβων.
Αλλη μια φορά, νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα θα εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Θα έχουν να πουν και να «διδάξουν» τους μεγάλους.
Ο λόγος των παιδιών έχει, ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης, μεγάλη σημασία. Οι νέοι, είναι και αυτοί θύματα της κρίσης, καθώς μεγαλώνουν μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ενώ βιώνουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Οι μεγαλύτεροι και ειδικά οι πολιτικοί, όχι μόνο δεν πρέπει να αγνοούν τις θέσεις των εφήβων αλλά οφείλουν να τις αφουγκράζονται.
Στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες αναφέρεται ότι οι εργασίες της ΙΘ' Συνόδου του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η φετινή διοργάνωση διατηρεί μεν το χαρακτήρα του προγράμματος προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ωστόσο αποτελεί και την αφετηρία για καινοτομίες, οι οποίες εισάγονται κατά τη ΙΘ' Σύνοδο. Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες (Facebook, blog, Wiki) για την επιλογή των «Εφήβων Βουλευτών», επιχειρήθηκε η εισαγωγή στοιχείων προσομοίωσης κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ξεκίνησε και η συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού, ο οποίος θα έχει ενεργό συμμετοχή και κατά τις εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα, με στόχο την ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών.
Στο ίδιο δελτίο σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ως εκπαιδευτικό στόχο το διάλογο και τον προβληματισμό για θέματα παιδείας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια προσομοίωση στη διαδικασία άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι έφηβοι βουλευτές θα προετοιμάσουν μια επίκαιρη ερώτηση για το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη τους θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, έχοντας ως βάση υποδείγματα επίκαιρων ερωτήσεων που έχουν ήδη συζητηθεί στη Βουλή και σχετικές οδηγίες».
Η Βουλή των Εφήβων αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να έρθει σε επαφή ο πολιτικός κόσμος με τη νέα γενιά. Τη γενιά του μέλλοντος στην Ελλάδα της κρίσης. Ας αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία. Θα είναι κρίμα να πάει χαμένη.
(4.7.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου