Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

"Αρχαίο" ακίνητο απαλλάχτηκε από το χαράτσι

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ιδιοκτήτης ακινήτου στην παλιά πόλη απαλλάχτηκε από το «χαράτσι» για τα ακίνητα, λόγω του ότι το κτήριο του οποίου έχει την κυριότητα, έχει χαρακτηριστεί αυτοτελώς ως αρχαίο μνημείο.
Οπως ανακοίνωσε η Αρχή, «ο πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο με αίτημα να απαλλαγεί ακίνητό του, το οποίο βρίσκεται στην παλαιά πόλη των Χανίων και αποτελεί αρχαίο μνημείο, από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του έτους 2011. Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το συγκεκριμένο ακίνητο έχει χαρακτηρισθεί αυτοτελώς ως αρχαίο μνημείο, καθώς διατηρεί αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία της όψιμης Βενετοκρατίας και της πρώιμης Τουρκοκρατίας».
Στην ανακοίνωση προστίθενται ότι «η νομοθεσία προβλέπει ότι ως αρχαία μνημεία νοούνται όλα τα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στους προϊστορικούς, αρχαίους, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους και χρονολογούνται έως και το 1830. Τα αρχαία ακίνητα μνημεία προστατεύονται από τον νόμο, χωρίς να απαιτείται η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης. Επιπλέον, τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων απαλλάσσονται από το ΕΕΤΗΔΕ».
Ο Συνήγορος του Πολίτη «επεσήμανε προς τη Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών ότι το εν λόγω ακίνητο είναι αρχαίο μνημείο και ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία, δεν απαιτείται η έκδοση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οποιασδήποτε άλλης διοικητικής πράξης. Συνεπώς, δεν υφίσταται σχετικό ΦΕΚ για να προσκομιστεί στην αρμόδια ΔΟΥ, όπως προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος ως προϋπόθεση για την απαλλαγή του ακίνητου από το ΕΕΤΗΔΕ. Επιπλέον, τόνισε ότι το ακίνητο πληροί σαφέστατα τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις απαλλαγής του από το ΕΕΤΗΔΕ».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη και, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, το ακίνητο απαλλάχθηκε από το Τέλος και επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη το χρηματικό ποσό που είχε εν τω μεταξύ καταβάλει».
Link: http://www.haniotika-nea.gr/archeo-akinito-apallachtike-apo-charatsi-stin-palia-poli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου