Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Πολιτικές αναλγησίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο θάνατος της 56άχρονης τετραπληγικής Ευτυχίας Ποποδάκη συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η άτυχη γυναίκα έπεσε, όπως κατήγγειλαν οι συγγενείς της αλλά ακόμη και βουλευτές, θύμα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στο σπίτι της.
 Το μηχάνημα που την κρατούσε στη ζωή σταμάτησε να λειτουργεί. Και λίγο μετά, σταμάτησε η καρδιά της. Τα παιδιά της αλλά και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, λένε ότι ήταν ενήμερη η ΔΕΗ για την κατάσταση της υγείας της.
Η 56άχρονη, όμως, είχε πέσει θύμα και του ΟΓΑ.
Ηταν στις 31 Μαΐου 2013, όταν ο ΟΓΑ εγγράφως της είχε ανακοινώσει ότι της κόβει τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη γιατί είχε, υποτίθεται, μαγαζί σε λειτουργία! Στην πραγματικότητα, η 56άχρονη είχε ανοίξει ένα ανθοπωλείο αλλά για λίγο. Το είχε κλείσει, λόγω της κατάστασης της υγείας της, από το 1994!
Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας είχε κάνει ένσταση στον ΟΓΑ αλλά και μέχρι τον θανατό της δεν είχε πάρει απάντηση!
Η ιστορία αυτή φανερώνει το πόσο οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται ή όχι στην υπηρεσία του πολίτη. Αναδεικνύει τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον κατακερματισμό υπηρεσιών και οργανισμών (όπως π.χ. η ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ) αλλά και από τη γραφειοκρατία.
Την ιστορία της 56άχρονης γνώριζε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί προσωπικά. Γι' αυτό και ο κ. Σταθάκης στη δήλωσή του τόνισε ότι η άτυχη γυναίκα «παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει.
»Απέναντί της είχε να αντιπαλέψει όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες και αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος».
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τα οικονομικά προγράμματα που διαλύουν την κοινωνία και οδηγούν στο θάνατο ανθρώπους, αλλά και το να επανέλθει το κοινωνικό κράτος, το κράτος-πρόνοιας, που στις μέρες μας έχει αφανιστεί.
(Ελευθεροτυπία - 26/7/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=440856

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου