Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Τουρίστας... κροκόδειλος στο Ρέθυμνο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Τζουράσικ Παρκ» κοντεύει να γίνει η Κρήτη. Μετά την εμφάνιση «βουβαλοβάτραχου» -πριν από χρόνια- στη λίμνη της Αγιάς Χανίων και χρυσόψαρου-φονιά, στη λίμνη Κουρνά, ήρθε τώρα η σειρά του Ρεθύμνου, στο οποίο εμφανίστηκε κροκόδειλος!
Ηταν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης όταν δύο πυροσβέστες που ήταν σε υπηρεσία και έκαναν περιπολία, είδαν ξαφνικά τον κροκόδειλο να κάνει... βόλτες στην περιοχή της λίμνης του Φράγματος των Ποταμών του Ρεθύμνου.
Η είδηση μέσα σε λίγες ώρες έκανε το γύρο της χώρας και του Διαδικτύου. Στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι πρόκειται για πλάκα που έκαναν κάποιοι στο Διαδίκτυο, αλλά χθες ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για την εμφάνιση κροκόδειλου στην περιοχή της λίμνης του Φράγματος Ποταμών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ερπετού στην περιοχή της λίμνης του φράγματος Ποταμών. Εμφάνιση του ερπετού σημειώθηκε στο τμήμα της λίμνης προς Βολιώνες. Οπως βεβαιώνει ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου το ερπετό δεν αναμένεται να απομακρυνθεί από το νερό και τις όχθες της λίμνης, αλλά είναι δυνατόν να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο των νερών της λίμνης.
Ως εκ τούτου, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εφ' όσον δεν κολυμπούν στη λίμνη και παραμένουν μακριά από τις όχθες της. Υπενθυμίζεται δε ότι, ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, το κολύμπι στη λίμνη Ποταμών απαγορεύεται».
Φημολογία θέλει ο κροκόδειλος να βρέθηκε στα νερά, μετά από απερίσκεπτη κίνηση κάποιου ο οποίος είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο αμφίβιο και διαπιστώνοντας το πόσο μεγαλώνει το «ξεφορτώθηκε» ρίχνοντάς το στα νερά του φράγματος.

Τι αποφασίστηκε

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΚ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου αποφασίστηκε:
- Αμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό.
- Αμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη.
- Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από τη λίμνη αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα της εβδομάδας με συνεργασία ΟΑΚ και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΚ έχει τοποθετήσει σύστημα καμερών στο σημείο, με στόχο να φωτογραφίσει τον κροκόδειλο, τον οποίο εκτιμάται ότι κάποιος τον μετέφερε πιθανότατα όταν είχε ακόμα μικρό μέγεθος, και τον άφησε στο φράγμα.
(Ελευθεροτυπία - 7/7/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07%2F07%2F2014&id=439001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου