Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Στο Μουσείο Τυπογραφίας από κάθε γωνιά του κόσμου

 Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Διάλεξαν την Κρήτη για τις διακοπές τους. Και από εκείνα που “έπρεπε” να επισκεφθούν οπωσδήποτε στο νησί, πρώτο στη λίστα τους ήταν -όπως οι ίδιοι είπαν- το “Μουσείο Τυπογραφίας” των “Χανιώτικων νέων”!
Aπό το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μέχρι τη Σιγκαπούρη, από το Μαυροβούνιο, μέχρι τον Καναδά, Γερμανία, Βέλγιο, Ρωσία, είναι -ενδεικτικά- οι αφετηρίες των τουριστών που μέχρι σήμερα ξεναγήθηκαν στο Μουσείο. Το πιο συγκινητικό όμως είναι οι τρόποι που επέλεξαν για να επισκεφθούν το μοναδικό αυτό Μουσείο της χώρας, που βρίσκεται εκεί που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το φυσικό περιβάλλον ενός Μουσείου Τυπογραφίας, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, δίπλα και στο σύγχρονο τυπογραφείο των ”Χανιώτικων νέων”.

Με ταξί από το Ηράκλειο, με τα πόδια από Σούδα!

Ένα νεαρό ζευγάρι από τον Καναδά ήρθε με ταξί από το Ηράκλειο, μόνο και μόνο για να δουν το Μουσείο. “Είναι το δώρο μου στη γυναίκα μου”, είπε ο νεαρός, που μετά τα πρώτα λεπτά της ξενάγησης, άρχισε να δείχνει και εκείνος έντονο ενδιαφέρον για τα εκθέματα του Μουσείου και την ιστορία της Τυπογραφίας. Μάλιστα θυμήθηκε ντοκιμαντέρ που είχε δει σχετικά με τη βιβλιοδεσία, εντυπωσιάστηκε από τις γραφομηχανές και το ραδιόφωνο παγκοσμίου λήψεως και από “δώρο στη γυναίκα του” παραδέχτηκε ότι η επίσκεψη ήταν τελικά “δώρο” και για τον ίδιο!
Την ίδια μέρα, λίγο αργότερα, ένα νεαρό ζευγάρι από την Αγγλία έφτασε στο Μουσείο με… τα πόδια! Είχαν περπατήσει από τη Σούδα όπου πήγαν με λεωφορείο μέχρι το ΒΙΟ.ΠΑ. γιατί ήθελαν οπωσδήποτε να επισκεφθούν το Μουσείο. Μετά την ξενάγηση, έμειναν ακόμα μια ώρα στο Μουσείο Τυπογραφίας θαυμάζοντας ένα – ένα αντικείμενο ξεχωριστά και λίγο προτού φύγουν -κάτω από έναν καυτό μεσημεριανό ήλιο- επανέλαβαν αρκετές φορές πως όλα όσα είδαν, και η ξενάγηση, άξιζαν και με το παραπάνω το περπάτημα!

Από την Αγία Γαλήνη και κάθε γωνίτσα της Κρήτης!

Δυο μέρες μετά, ένα ζευγάρι από τη Γερμανία ήρθε στο Μουσείο με νοικιασμένο αυτοκίνητο από την Αγία Γαλήνη! Και οι δυο είπαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να έχαναν αυτή την επίσκεψη και πως τα χιλιόμετρα που έκαναν, τα έκαναν με μεγάλη ευχαρίστηση γνωρίζοντας πως θα δουν κάτι το ξεχωριστό. Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας τα συναισθήματά τους ήταν ακόμη πιο έντονα. “Όχι μόνο άξιζε τον κόπο και τη διαδρομή, αλλά θα πούμε σε όλους μας τους φίλους, θα γράψουμε στο facebook ότι το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, πρέπει πραγματικά να το δουν όλοι”, έλεγαν ενθουσιασμένοι. Και η μαρτυρία τους είναι σημαντική, αν σκεφτεί κανείς πως από το Μάιντς της Γερμανίας ξεκίνησε για τον ευρωπαϊκό κόσμο η Τυπογραφία, μια “επανάσταση” που άλλαξε τον κόσμο!
Και η λίστα των επισκεπτών δεν έχει τελειωμό! Μια καθηγήτρια από τον Καναδά, μαζί με τον σύζυγό της, εντυπωσιασμένοι από το Μουσείο, ζήτησαν για του χρόνου ιδιωτική ξενάγηση για την τάξη του Πανεπιστημίου στο οποίο διδάσκει! Μια οικογένεια από την Αυστραλία, πέρασε ένα δίωρο στο Μουσείο παρατηρώντας τα εκθέματα και τα επεξηγηματικά βίντεο που κάνουν την ξενάγηση πιο βιωματική! Τα παιδιά μάλιστα ενθουσιάστηκαν που τύπωσαν σε τυπογραφικό πιεστήριο του 19ου αιώνα! Αλλά και οι γονείς δεν έκρυβαν τη χαρά τους, ιδιαίτερα όταν είδαν τις γραφομηχανές και τους χάρτες στη βιβλιοθήκη.
Ένα ζευγάρι από τη Σιγκαπούρη, έμεινε περί τις 3 ώρες στο Μουσείο δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεση με την ιστορία της γραφής, έκθεση που “παγιδεύει” τις ματιές των επισκεπτών όχι μόνο για την αμεσότητα που έχει να περνάει την πληροφορία, αλλά και για την πρωτοτυπία της σκέψης του δημιουργού της, Αντώνη Παπαντωνόπουλου. Φεύγοντας ήθελαν οπωσδήποτε να αγοράσουν το σχετικό βιβλίο, παρότι ακόμα είναι μόνο στα ελληνικά! Και φυσικά είπαν και έγραψαν τα καλύτερα για την εμπειρία τους.
Τρεις φίλοι από το Βέλγιο, μετά την περιήγησή στις αίθουσες του Μουσείου, όπου με ενδιαφέρον και προσοχή είδαν τα εκθέματα και έμαθαν -όπως μας είπαν- πράγματα που δεν ήξεραν για την Τυπογραφία, ενθουσιάστηκαν όταν στη βιβλιοθήκη -τελευταίο σταθμό της ξενάγησης- εντόπισαν μια γραφομηχανή με την πρώτη (για εμάς και τους περισσότερους στον κόσμο) διαρρύθμιση των γραμμάτων AZERTY. Η διαρρύθμιση αυτή έχει αλλάξει πλέον σε ASDFG (δείτε τα πληκτρολόγια των pc σας), αλλά σε ορισμένες, ελάχιστες γωνιές του κόσμου, ανάμεσά τους και το Βέλγιο, φαίνεται πως παραμένει η αρχική, αφού οι συμπαθέστατοι Βέλγοι μας εξήγησαν πως εκεί, ακόμα το AZERTY χρησιμοποιούν!
Οι ιστορίες από τους επισκέπτες του Μουσείου Τυπογραφίας είναι πολλές – πολλές ακόμα και το κάθε “πέρασμα” των ταξιδιωτών της γνώσης, αποτυπώνεται γλαφυρά στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου, που όσο πάει και γεμίζει!
Από την 1η Ιουνίου που ξεκίνησε το θερινό πρόγραμμα του Μουσείου, επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου περνούν καθημερινά την πόρτα του και απολαμβάνουν μια μοναδική “βόλτα” στη μαγευτική ιστορία της Τυπογραφίας! Κάποιοι από αυτούς είχαν “εντοπίσει” το Μουσείο Τυπογραφίας πολύ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, σερφάροντας στο ίντερνετ, άλλοι το “βρήκαν” με το που ήρθαν στην Κρήτη και πάλι μέσω ίντερνετ ή εφαρμογών στο κινητό τους και άλλοι το πληροφορήθηκαν από τα φυλλάδια του Μουσείου που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Το Μουσείο Τυπογραφίας για φέτος το καλοκαίρι είναι ανοιχτό από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή αλλά και Κυριακή 10 π.μ. – 2 μ.μ.  Τετάρτη και Παρασκευή μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο και το απόγευμα, μεταξύ 6 – 9 μ.μ. Το Μουσείο Τυπογραφίας παραμένει κλειστό Δευτέρες και Σάββατα καθώς και τις επίσημες αργίες. Για ομαδικές επισκέψεις, γκρουπ κλπ, κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα: 2821080090 και 2821051003 (115).
(Διαδρομές - Χανιώτικα νέα - 12/7/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/sto-mousio-tipografias-apo-kathe-gonia-tou-kosmou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου