Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το βασίλειο του κιτρινισμού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η «ανθρωποφαγία» και ο «κανιβαλισμός» μέσα από κάποια ΜΜΕ, το Διαδίκτυο, αλλά και τμήματα της κοινωνίας, δεν έχει τέλος. Αντίθετα, ευνοείται μέσα από τη σημερινή οικονομική συγκυρία στη χώρα και στην ίδια την κοινωνία.
Γιατί πάντα πρέπει κάποιος άλλος να φταίει για τα σημερινά δεινά. Και πολλά διαδικτυακά ενημερωτικά «κανάλια» δεν χάνουν ευκαιρία να υπερβάλλουν σε ό,τι «πουλάει» ως είδηση. Ειδικά, αν αφορά την οικογένεια κάποιου γνωστού προσώπου.
Θύμα αυτής της νοοτροπίας- αντίληψης έπεσε αυτήν τη φορά ένα κορίτσι 22 ετών. Μια νέα κοπέλα που βρέθηκε, στη Μυτιλήνη, έπειτα από έλεγχο του Λιμενικού, να έχει πάνω της λίγη κάνναβη. Μόνο που αυτή η κοπέλα ήταν κόρη γνωστού δημοσιογράφου-τηλεπαρουσιαστή ειδήσεων.
Ετσι, αυτή η είδηση, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν ούτε καν μονόστηλο -πιθανώς αρκετά ΜΜΕ να την αγνοούσαν εντελώς-, ξαφνικά βρέθηκε να «παίζει» σε πολλούς ιστότοπους, με φωτογραφίες και ονόματα.
Τα προσωπικά δεδομένα πήγαν, φυσικά, περίπατο. Επειδή το 22άχρονο αυτό παιδί ήταν η κόρη κάποιου. Για να ικανοποιηθεί το οργισμένο, πλην κουτσομπολίστικο, κοινό. Και για να οδηγηθούν για ακόμα μία φορά η δημοσιογραφία και η ενημέρωση στα... τάρταρα.
Θα πει κανείς: τι θα έκανε ο πατέρας της 22άχρονης αν τύχαινε να παρουσιάσει ένα ανάλογο θέμα, με το παιδί άλλης γνωστής προσωπικότητας; Πώς θα αντιδρούσε;
Προσωπικά, δεν γνωρίζω. Ούτε είναι αυτό το θέμα μας εν προκειμένω.
Η ουσία είναι ότι με ευκολία οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης καταδικάζουν, πριν αποφανθούν τα αρμόδια δικαστήρια, νέους ανθρώπους. Χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας. Χωρίς το σεβασμό που πρέπει να μας διέπει προς κάθε πολίτη και -προπαντός- προς κάθε νέο. Και ενίοτε, όπως τώρα, στιγματίζουν νέους ανθρώπους για αδικήματα που δεν θα έπρεπε να είναι αδικήματα, όπως σωστά έγραψε ο κ. Θανάσης Καρτερός για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα της Αριστεράς: «Η Αυγή» (http://www.avgi.gr/article/3484623/to-koritsi-me-tous-mpafous). Αντιγράφω και προσυπογράφω: «Τι να πεις; Μαύροι διώκτες, κίτρινοι δημοσιογράφοι, γκρίζοι ρουφιάνοι. Το πιο καθαρό πρόσωπο σ' αυτήν την ιστορία είναι τελικώς το κορίτσι με τους μπάφους...».
(Ελευθεροτυπία - 28/7/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=441040

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου