Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Διεθνής διαγωνισμός αφίσας για την τυπογραφία στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Διεθνής διαγωνισμός αφίσας σχετικής με την τυπογραφία πραγματοποιείται στα Χανιά! Το Μουσείο Τυπογραφίας της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» καλεί, πρώτη φορά, όλους όσοι έχουν έμπνευση και μεράκι, ταλέντο και δημιουργικότητα, όρεξη και φαντασία, πάθος και πρωτότυπη σκέψη, από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό, να συμμετέχουν σε έναν μεγάλο διαγωνισμό αφίσας με θέμα την τυπογραφία. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στην εφεύρεση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, σερφάρετε στην ιστοσελίδα του Μουσείου, ή -ακόμα καλύτερα- επισκεφθείτε από κοντά το μοναδικό Μουσείο Τυπογραφίας στην Ελλάδα και δημιουργήστε μια αφίσα που θα γίνει το κεντρικό κομμάτι έκθεσης αφίσας με θέμα το Μουσείο και την Τυπογραφία που θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, στις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, Νεώριο Μόρο, από τις 4 έως τις 15 Αυγούστου 2014.
»Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα είκοσι καλύτερα έργα και οι δημιουργοί τους θα λάβουν τιμητική διάκριση». Οι δημιουργοί των τριών έργων που θα ξεχωρίσουν θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο: για τον πρώτο 1.000 ευρώ, για τον δεύτερο 700 ευρώ και για τον τρίτο 500 ευρώ.
Τα έργα θα κριθούν από κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους: Γιάννη Γαρεδάκη, εκδότη - δημοσιογράφο, ιδρυτή του Μουσείου Τυπογραφίας, Ελια Κουμή, επικοινωνιολόγο - δημοσιογράφο, διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννη Μαρκαντωνάκη, γλύπτη - ζωγράφο, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων, Μιχάλη Καλαϊτζάκη, φωτογράφο - εικαστικό, mixaliskalaitzakis.com Νίκο Κοσμαδάκη, γραφίστα, δημιουργικό γραφείο The Design Bar.

Οροι συμμετοχής:

1 Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 18 Ιουλίου 2014 τα έργα τους, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
α. Αυτοπροσώπως στο Μουσείο Τυπογραφίας, ΒΙΟΠΑ Χανίων ή στα «Χανιώτικα Νέα», Καραϊσκάκη 49, Χανιά.
β. Ταχυδρομικά ή με courier ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Καραϊσκάκη 49, Χανιά, 73135 με τη σημείωση ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΦΙΣΑΣ
γ. Μέσω e-mail στο info@typography-museum.gr

2 Κάθε συμμετέχων στο διαγωνισμό, γραφίστας, καλλιτέχνης, εικαστικός, σπουδαστής, επαγγελματίας, αλλά και οποιοσδήποτε -ανεξαρτήτως επαγγέλματος- επιθυμεί να πάρει μέρος, έχει δυνατότητα να στείλει μέχρι δύο (2) προτάσεις. Από το διαγωνισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα «Χανιώτικα Νέα».

3 Κριτήριο επιλογής των έργων που θα επιλεγούν θα είναι η πρωτοτυπία και η αμεσότητα μετάδοσης του μηνύματος.

4 Η αφίσα θα πρέπει να αφορά την τυπογραφία, τα εργαλεία, την ιστορία της και οτιδήποτε σχετικό με την τυπογραφία ανά τους αιώνες. Θα πρέπει το έργο να είναι πρωτότυπο και ιδιαίτερο, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό στο θέμα. Αμέση ή έμμεση αναφορά στο Μουσείο Τυπογραφίας είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.

5 Η αφίσα θα πρέπει να δημιουργηθεί με προοπτική να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές του Μουσείου (εξώφυλλο έκδοσης, αφίσα, καρτποστάλ, banner κ.λπ.). Οι διαστάσεις του έργου θα πρέπει να είναι 50x70 εκ. και δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός στα υλικά, τη μορφή, τα χρώματα, τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε υποψήφιος. Οσα έρχονται σε ηλεκτρονική μορφή θα πρέπει να είναι 200dpi CMYK ή Greyscale.

6 Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 25 Ιουλίου από την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», το site του Μουσείου Τυπογραφίας www.typography-museum.gr και το site των «Χανιώτικων Νέων» www.haniotika-nea.gr.

7 Οσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα:

α. Οι δημιουργοί των είκοσι έργων που θα λάβουν τιμητική διάκριση -πέραν των τριών πρώτων βραβείων- παραχωρούν, εκχωρούν και μεταβιβάζουν στην κυριότητα του Μουσείου Τυπογραφίας το περιουσιακό τους δικαίωμα πάνω σε κάθε πιθανή εφαρμογή και χρήση των ιδεών τους και των έργων τους (branding, σήματα κ.λπ.), τα οποία θα αποτελούν στο εξής περιουσιακό στοιχείο του Μουσείου Τυπογραφίας, που θα μπορεί να το διαθέτει και να το χρησιμοποιεί κατά βούληση. Το ποσό των 100 ευρώ θα δοθεί για κάθε έργο που έχει λάβει τιμητική διάκριση μόνο εφ' όσον χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς του Μουσείου -εκτός από τα τρία ήδη βραβευμένα με χρηματικό έπαθλο.

β. Επίσης, οι παραπάνω δημιουργοί δηλώνουν ότι δεν διατηρούν κανένα περιουσιακό δικαίωμα πάνω στα έργα που θα παραδώσουν.

γ. Τα έργα που θα αποσταλούν, δεν επιστρέφονται.

δ. Το Μουσείο Τυπογραφίας θα μπορεί αζημίως να επαναχρησιμοποιήσει όλο το απεσταλθέν υλικό των παραπάνω δημιουργών (άρθρο 7 παράγραφος α) ή μέρος του, ελεύθερα για οποιοδήποτε σκοπό και με οποιοδήποτε τρόπο, αυτούσιο ή διασκευασμένο κατά την ανέλεγκτο κρίση του.

ε. Ο/Οι δημιουργός/οί που θα στείλουν τα έργα τους δεσμεύονται να αποστείλουν στο Μουσείο Τυπογραφίας «ανοιχτό» αρχείο του δημιουργικού της αφίσας, με στόχο το Μουσείο Τυπογραφίας να το χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, με συνακόλουθη παραίτηση του/των δημιουργού/ών κάθε δικαιώματος και διεκδίκησης επί μελλοντικών εφαρμογών.

στ. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αυτόματα συνεπάγεται την αποδοχή των όρων της παρούσας προκήρυξης.

Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας είναι η «Ελευθεροτυπία», η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το enet.gr, η Athens Voice, οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί D-Code 96,2 και Δίκτυο fm 91,5. Με την ευγενική υποστήριξη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων. Σχετικές πληροφορίες: http://www.typography-museum.gr/news.php
(Ελευθεροτυπία - 7/7/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07%2F07%2F2014&id=439010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου