Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Φόροι, φόροι, φόροι...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οποιος νόμιζε πως θα έπαιρνε ανάσα πληρώνοντας την πρώτη δόση της Εφορίας μέχρι τις 31 Ιουλίου που έληγε η προθεσμία, μάλλον ξεγελάστηκε. Τώρα, έφτασε η ώρα του νέου φόρου ακινήτων που αντικαθιστά το «χαράτσι», το οποίο πληρώναμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Χθες, στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) ανακοίνωσε ότι «η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Αυγούστου».
Αυτό σημαίνει ότι από την Παρασκευή, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, με τους κωδικούς πρόσβασης στο taxis, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα (www.gsis.gr) ώστε να μπορέσουν να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ με την οποία και θα πάνε να πληρώσουν στην τράπεζα την πρώτη από τις πέντε δόσεις του φόρου μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Το πού θα βρουν τα χρήματα οι φορολογούμενοι, που ήδη έχουν ξεζουμιστεί, φαίνεται πως δεν απασχολεί τους υπευθύνους της οικονομικής πολιτικής.
Τώρα, η πραγματική οικονομία παραμένει σε ύφεση διότι, πολύ απλά, οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη!
Η προς τα κάτω αναθεώρηση των φόρων αλλά και των τιμών αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Οσο αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι επί της οικονομικής πολιτικής υπεύθυνοι τόσο η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας θα παραμένει σαν ένα καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί.
Οτιδήποτε άλλο κι αν λένε αυτοί που αποφασίζουν την οικονομική πολιτική, ερήμην της κοινωνίας, θα είναι λόγια του αέρα.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει από τα μεγάλα λόγια. Και είναι σκληρή. Πολύ σκληρή...
(Χανιώτικα νέα - Ελευθεροτυπία - 29/7/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου