Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Για την Παιδεία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας βρίσκεται μονίμως στην επικαιρότητα. Πότε με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και πότε με τις αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη της το τι γίνεται στο εξωτερικό, ειδικά σε ό,τι αφορά τα Α.Ε.Ι., τα οποία μοιραία περιλαμβάνονται σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης του έργου τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την αξιολόγηση του ολλανδικού Πανεπιστημίου Leiden, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη, επί 750 ιδρυμάτων που αξιολογήθηκαν, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης καταλαμβάνει την 333η θέση, το Ιωαννίνων την 450η, το Ε.Μ.Π. την 454η, το Α.Π.Θ. την 506η, το Ε.Κ.Π.Α. την 548η και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας την 588η.
Στα ελληνικά Α.Ε.Ι. δεν υπάρχουν μόνον εντάσεις και αντιπαραθέσεις, αλλά συντελείται και ένα σπουδαίο ερευνητικό έργο που συνήθως μένει στην… αφάνεια των τηλεοπτικών καναλιών.
Η στήριξη της έρευνας πρέπει σταθερά να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας. Για να “πάνε” τα Α.Ε.Ι. πιο ψηλά.
Αλλά και η στήριξη των ακαδημαϊκών και του φοιτητικού κόσμου. Οι αντιθέσεις να μετατραπούν σε γέφυρες επικοινωνίας για το καλό της εκπαίδευσης και των επιστημόνων του σήμερα και του αύριο. Για να αισθανθούν οι σημερινοί φοιτητές ότι αύριο δεν θα είναι άνεργοι με πτυχία χωρίς αντίκρισμα, αλλά θα βγουν δυναμικά στην αγορά εργασίας.
Για όλα αυτά, όμως, χρειάζεται διάλογος, ειλικρινής και έντιμος, μεταξύ των πολιτικών, των πρυτάνεων, αλλά και των φοιτητών που ξέρουν από πρώτο χέρι τα του οίκου τους. Για να διαμορφωθεί μια εκπαίδευση στην υπηρεσία των νέων του τόπου μας.
Για την εκπαίδευση του αύριο…
(Χανιώτικα νέα - 11/7/014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-tin-pedia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου