Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Χανιά: Αυλή - "παγίδα" στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Ακατάλληλη για τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης φαίνεται πως είναι η αυλή του σχολείου στην οποία λειτουργεί παιδική χαρά με κούνιες που δεν έχουν καν πιστοποίηση ISO. Η δε αυλή δεν έχει ειδικό δάπεδο για τα παιδιά αλλά χώμα με τις ρίζες των δέντρων να αποτελούν “παγίδα” για τους μικρούς μαθητές. Χθες, ένα ακόμα παιδί, σκόνταψε και χτύπησε.
Πρόκειται για τον τρίτο τραυματισμό μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Τόσο η διεύθυνση του σχολείου όσο και ο Σύλλογος Γονέων ζητούν από τον Δήμο την αποκατάσταση της αυλής αλλά και αυτό, ακόμη, σκοντάφτει στις αρμοδιότητες.
Ο Δήμος Χανίων δηλώνει αναρμόδιος γιατί ο χώρος ανήκει στο Κέντρο Αποκατάστασης στο οποίο φιλοξενείται το σχολείο ο διευθυντής του οποίου, όμως, επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να ζητήσουν άδεια από το Κέντρο για την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης. Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, Δημήτρης Χαμηλάκης, ανέφερε ότι το σχολείο εντάσσεται από το 2008 στο υπουργείο Παιδείας και επιχορηγείται από τη Σχολική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Χανίων. Ο ίδιος αναφερόμενος στην «ακαταλληλότητα της αυλής», εξηγεί: «Το τελευταίο διάστημα 15 ημερών έχουν πέσει τρία παιδιά. Το ένα παιδί έσπασε τα δυό του χέρια, το άλλο παιδί έχει ραγίσει το πόδι του. Και σήμερα (χθες) με ειδοποίησαν ενώ ήμουν σε άδεια, ότι ένα παιδί έχει στραμπουλήξει το χέρι του».
Ο κ. Χαμηλάκης προσθέτει ότι από τα Χριστούγεννα του 2017 που έχει αναλάβει καθήκοντα διευθυντή, έχει αλληλογραφία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χανίων. Με την ανάληψη καθηκόντων από την νέα δημοτική αρχή, επισκέφτηκε το σχολείο ο προιστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, είδε την αυλή, αλλά «είπαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν γιατί ο χώρος που στεγαζόμαστε ανήκει στο παράρτημα Προστασίας Παιδιών και Νέων».
Από τον Δήμο διαμόρφωσαν την πάνω αυλή του σχολείου αλλά, σύμφωνα με τον κ. Χαμηλάκη, «είναι πολύ μικρός ο χώρος για 30 παιδιά τα οποία είναι σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών αναγκών». Ακόμα ο διευθυντής του σχολείου σημείωσε ότι, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εξωτερική αυλή, τους είπαν από τον Δήμο ότι η παιδική χαρά δεν έχει την κατάλληλη πιστοποίηση ISO. Επιπλέον, από το σχολείο ειδοποίησαν το Τμήμα Πρασίνου να κλαδέψει τα δέντρα, αλλά, σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, «δεν έχουν εμφανιστεί».
Ο κ. Χαμηλάκης αναφέρει ότι ενδιαφέρον δείχνει «μόνο η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων και ο πρόεδρός της Νίκος Βλαζάκης ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για το σχολείο μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του». Πάντως, μετά και το χθεσινό τρίτο κρούσμα παιδιού που τραυματίζεται, ο κ. Χαμηλάκης τονίζει: «Το παιδί γλίστρησε και σκόνταψε στις ρίζες των δέντρων. Η αυλή μπορεί να διαμορφωθεί με ειδικό δάπεδο και να μπουν και οι κατάλληλες κούνιες. Ο Δήμος αποδίδει την ευθύνη στο Κέντρο (Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων). Το Κέντρο λέει ότι φιλοξενούμαστε. Δεν παίρνει ενοίκιο από τον Δήμο. Και το ρεύμα και το νερό τα πληρώνει το Κέντρο. Ολα τα σχολεία τα έχει ο Δήμος και από τη στιγμή που δεν δίνει καθόλου ενοίκιο μπορεί να διαμορφώσει την αυλή αυτή. Να πάρει την άδεια του Κέντρου όπως έχει κάνει σε άλλα σχολεία. Ολα τα νηπιαγωγεία των Χανίων είναι σε μισθωμένα κτήρια, παρεμβαίνει όμως ο Δήμος με κούνιες και τάπητες. Κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει επειγόντως και εδώ». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Φίλιππος Δερμετζόγλου μας είπε ότι και ο Σύλλογος έχει ζητήσει την αποκατάσταση της αυλής του σχολείου.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 5/12/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ayli-quot-pagida-quot-sto-eidiko-dimotiko-scholeio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου