Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

23 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Θεοδωράκη

«Χάθηκα,
Μέσα στους δρόμους που μ’
έδεσαν για πάντα
Μαζί με τα σοκάκια, μαζί
με τα λιμάνια.
Χάθηκα, Γιατί δεν είχα τα φτερά
και είχα εσένα Κατινιώ
Γιατί είχα όνειρα πολλά
Και το λιμάνι, και το λιμάνι είναι μικρό
Γιατί ήμουν πάντα μόνος
Και θα ‘μαι πάντα μόνος».
Γιάννης Θεοδωράκης, “Χάθηκα” από τον κύκλο “Λιποτάκτες”

Ποιος δεν έχει τραγουδήσει και δεν έχει συγκινηθεί με την “Ομορφη πόλη”, αυτό το υπέροχο τραγούδι; Ο
στιχουργός του τραγουδιού, ο Γιάννης Θεοδωράκης, αδελφός του Μίκη, έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή.
Ηταν πριν 23 χρόνια, στις 7 Δεκεμβρίου 1996, όταν άφησε την τελευταία του πνοή. Ωστόσο, άφησε παρακαταθήκη σπουδαία ποιήματα, στίχους και κείμενα. Αλλά και μια ζωή γεμάτη ανησυχία και ευαισθησίες για τους ανθρώπους.
Ο Γιάννης Θεοδωράκης ήταν σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και δημοσιογράφος. Η “Ομορφη πόλη”, όπως και το “Χάθηκα” περιλαμβάνεται στον πρώτο ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη με την ονομασία: “Λιποτάκτες” που περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη. Πρώτο είχε μελοποιηθεί το “Χάθηκα” και μάλιστα στα Χανιά. Τα άλλα ποιήματα του κύκλου είναι τα: “Ομορφη πόλη”, “Αυγή αφράτη” και “Δακρυσμένα μάτια”. Τα έργα του, όπως η «Όμορφη Πόλη» και το «Χάθηκα», σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά και τα έχουν τραγουδήσει οι μεγαλύτεροι Έλληνες τραγουδιστές.
Ο Γιάννης Θεοδωράκης, ο οποίος είχε καταγωγή από τα Χανιά, είχε γεννηθεί στις 22/9/1932 στα Γιάννενα καθώς ο πατέρας του λόγω επαγγελματικής ιδιότητας (εργαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών) κατοικούσε την εποχή εκεινη στα Γιάννενα.
Ο Γιάννης Θεοδωράκης που τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με την έκδοση του περιοδικού “Δρόμοι της Ειρήνης”, εργαζόταν από το 1958 στην “Αυγή”. Για αρκετά χρόνια ήταν δημοσιογράφος του “Ριζοσπάστη” μετά την επανέκδοσή του, το Σεπτέμβρη του 1974. Επίσης τη δεκαετία του ’90 αρθρογραφούσε στον “Κήρυκα”.
Είχε τρία παιδιά. Την Αννα από τον πρώτο γάμο και τον Γιώργο και τη Μάρω από τον δεύτερο. Και κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο σπίτι στον Γαλατά με την οικογένειά του.
Η Μάρω Θεοδωράκη θυμάται: «Εχω ζήσει τα Χανιά και την Κρήτη μέσα από τον Γιάννη. Είχε πάθος με την Κρήτη, το οποίο φρόντισε και μας το μετέδωσε. Τα καλοκαίρια μέναμε στο σπίτι στον Γαλατά».
Η κηδεία του Γιάννη Θεοδωράκη έγινε στο Γαλατά Χανίων. Και οι φίλοι του οι ριζίτες του τραγουδούσαν: “Σε ψηλό βουνό”.
«Τα ριζίτικα από τον Γιάννη τα αγάπησα», λέει η Μάρω Θεοδωράκη.
Η μνήμη του Γιάννη Θεοδωράκη παραμένει ζωντανή γιατί ο στιχουργός της “Ομορφης πόλης” ζει στις καρδιές όλων όσοι τον είχαν γνωρίσει είτε προσωπικά, είτε μέσα από τους στίχους και τα κείμενά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 7/12/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/23-chronia-choris-ton-gianni-theodoraki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου