Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Σπουδές και πρακτική στο εξωτερικό μέσω του Erasmus+

Ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον φοιτητών για σπουδές και πρακτική άσκηση σε χώρες του εξωτερικού μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+.
Μάλιστα, από το 2015 το πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεθνοποιηθεί καθώς δίνει την ευκαιρία για σπουδές και πρακτική άσκηση όχι μόνο σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, όπως Κατάρ, Ουκρανία, Μαρόκο – σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Πάντως, οι χώρες οι οποίες προτιμώνται περισσότερο από τους Ελληνες φοιτητές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και, τελευταία, ανεβαίνουν οι Σκανδιναβικές χώρες.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ενημερωτική ομάδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) χθες στο ξενοδοχείο Ακάλι στα Χανιά με θέμα τις διεθνείς δράσεις ανώτατης εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), Δρ Ειρήνη Ντρούτσα, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα χρηματοδοτεί σπουδές φοιτητών και πρακτική άσκηση σε μία χώρα της Ευρώπης, σπουδές και πρακτική άσκηση σε μία τρίτη χώρα, εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτεί την κινητικότητα του ακαδημαικού προσωπικού για διδασκαλία. Και επίσης χρηματοδοτεί την κατάρτιση του Διοικητικού Προσωπικού των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο – Ιδρυμα του εξωτερικού. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και τα τρία ανώτατα ιδρύματα της Κρήτης».
Η ίδια σημείωσε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2014 που “τρέχει” το πρόγραμμα Erasmus+ έχουν επωφεληθεί πάνω από 90.000 Ελληνες φοιτητές, έχουν μετακινηθεί. Αντίστοιχα, έχουμε εισερχόμενους φοιτητές από αυτά τα Πανεπιστήμια σε ελληνικά πανεπιστήμια.
Στη «διεθνοποίηση μέσω των Σχεδίων Στρατηγικών Συμπράξεων», αναφέρθηκε η Αλίκη Φιλανδιανού, υπεύθυνη κινητικότητας μεταξύ χωρών του προγράμματος Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης ΙΚΥ.
Στην ημερίδα εισηγήσεις είχαν επίσης η Βασίλικη Γιαννούλη, η Δρ Φανή Στυλιανίδου, υπεύθυνη για τη δράση «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης ΙΚΥ, η Δέσποινα Αγγελάκη, υπεύθυνη κινητικότητας μεταξύ των χωρών του προγράμματος Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης ΙΚΥ, ο Φίλιππος Κουμπούνης, υπεύθυνος δράσης Διεθνούς Κινητικότητας, Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης ΙΚΥ και ο Ιωάννης Καλιακάτσος, ομότιμος καθηγητής ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. / συντονιστής διεθνούς κινητικότητας.
(Χανιώτικα νέα)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/spoydes-kai-praktiki-sto-exoteriko-meso-toy-erasmus/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου