Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Προοπτικές για ελαιοτουρισμό στην Κρήτη – Βραβεύσεις για προώθηση του ελαιολάδου

Εφικτή είναι η ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στην Κρήτη με “μοχλό” τον πολιτισμό της ελιάς.
Αυτό τονίστηκε σε χθεσινή ημερίδα για τον πολιτισμό της ελιάς, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
Παράλληλα, προτάθηκε η εξειδίκευση του γαστρονομικού τουρισμού σε ελαιοτουρισμό καθώς, όπως επισημάνθηκε, ο πολιτισμός της ελιάς αποτελεί το δυνατό “χαρτί” της Κρήτης.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιας 2019 και οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια, τον Δήμο Χανίων, το ΜΑΙΧ, τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη και το 36ο Νηπιαγωγείο Χανίων.
Στόχος της εκδήλωσης που περιλάμβανε βραβεύσεις σχολείων και μαθητών για θεατρικά δρώμενα σχετικά με το ελαιόλαδο αλλά και επιχειρήσεων εστίασης για τη χρήση ελαιολάδου, ήταν η αξιοποίηση του πολιτισμού της ελιάς στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στο νησί και η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την ελιά και το ελαιόλαδο.
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, ανέφερε ότι ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη αποτελεί μια τεράστια πατρογονική κληρονομιά και κατέθεσε την πρόταση για τον ελαιοτουρισμό γιατί, όπως είπε, «γαστρονομικό τουρισμό μπορεί να αναπτύξει η κάθε περιοχή του κόσμου με τη δική της διατροφή. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα της κρητικής διατροφής, έχουμε τον πολιτισμό της Κρήτης, τις μελέτες των μεγάλων ερευνητών σχετικά με την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία, πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές».
Ακόμα ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι στις περιοχές της ενδοχώρας, η Κρητική διατροφή και ιδίως η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου πρέπει να επιδιωχθεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, ενώ παράλληλα μπορούν να συστηματοποιηθούν και πυκνώσουν οι επισκέψεις στα Ελαιοκομικά μνημεία, τα Μνημειακά ελαιόδεντρα, τα Ελαιουργεία.
Στη διατροφή των Μινωιτών αναφέρθηκε σε ομιλία της η Δρ. Αρχαιολόγος – Αρχαιοβοτανολόγος, Ανάγια Σαρπάκη. Οπως είπε η κα Σαρπάκη, από τις έρευνες που έχουν γίνει διαπιστώνεται πως το ελαιόλαδο έπαιζε βασικό ρόλο στη διατροφή των Μινωιτών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Κώστας Γύπαρης, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης και η πρώην βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη. Ο κ. Μπαουράκης πρότεινε τη δημιουργία στο ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ και άλλους φορείς, βιωματικού πάρκου για την ελιά και το ελαιόλαδο για τους μαθητές της Κρήτης.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης θεατρικές παραστάσεις για την ελιά και το λάδι απο μαθητές των εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη και του 36ου Νηπιαγωγείου Χανίων και απαγγελία αποσπασμάτων απο το λυρικό πεζογράφημα «Αρρήτων Τρόποι. Στην τροπή του ήλιου με τα φύλλα της Ελιας» του Νίκου Ζερβονικολάκη απο την Καίτη Αλέξη, πρ. εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Χανίων.

Βραβεύσεις για την προώθηση του ελαιολάδου

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν από τον ΣΕΔΗΚ επιχειρήσεις για την προώθηση του ελαιοτουρισμού και τη χρήση ελαιολάδου.
Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν:
•Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Βατολάκκου (Δερμιτζάκης Δημήτρης).
•Εστιατόριο Αιμιλία (Μανωλαράκης Νικ.).
•Εστιατόριο Ευγωνία (Χαλακατεβάκης Νεκτάριος).
•Terra Creta (Καρπαδάκης Εμμ.).
•Cretan Cooking Classes (Σκανδαλάκη Ευγενία).
•Μουσείο Ελιάς Βουβών (το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης).
Ακόμη δόθηκαν βραβεία ελαιοτριβείων στην Terra Creta και στον Α.Σ. Θραψανου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 5/12/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/prooptikes-gia-elaiotoyrismo-stin-kriti-vraveyseis-gia-proothisi-toy-elaioladoy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου