Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Αυξημένα κρούσματα παθήσεων θυρεοειδούς

Αυξάνεται η συχνότητα των περιστατικών με παθήσεις του θυρεοειδούς και στα Χανιά με τους ασθενείς που θέλουν να κλείσουν ραντεβού για ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο να περιμένουν αρκετό διάστημα.
Αυξητικές τάσεις εμφανίζουν και τα περιστατικά καρκίνους του θυρεοειδούς με τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να αντιμετωπίζεται με επιτυχία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο της παρουσίασης των χειρουργικών παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα με ομιλητή τον συντονιστή διευθυντή του ΩΡΛ Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων, Χαρίτων Παπαδάκη.
Την εκδήλωση οργάνωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Χανίων στο αμφιθέατρο: “Κωστής Νικηφοράκης”.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδάκης εκτίμησε ότι «πράγματι έχουμε αυξανόμενη τη συχνότητα των παθήσεων του θυρεοειδή αδένα», την οποία απέδωσε, μεταξύ άλλων και «στην καλύτερη διάγνωση» για να εξηγήσει: «Ας μην ξεχνάμε ότι πριν 30 χρόνια δεν υπήρχε καν η ειδικότητα των ενδοκρινολόγων. Αρα, σαφέστατα οφείλεται στην καλη διάγνωση που γίνεται τώρα από τους ενδοκρινολόγους».
Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε άλλους παράγοντες και ειδικότερα στο ατύχημα του Τσέρνομπιλ το οποίο, όπως είπε, στις γειτονικές χώρες «θεωρείται ότι αύξησε τη συχνότητα του καρκίνου του θηλώδους, τη μορφή του θηλώδους του καρκίνου του θυρεοειδή. Η ακτινοβολία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει τη συχνότητα του καρκίνου του θυρεοειδή. Και θεωρείται ότι και στη χώρα μας έχει επηρεάσει το πυρηνικό ατύχημα. Δηλαδή, φαίνεται μια αύξηση των θηλωδών καρκινομάτων ακόμα και στη χώρα μας εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος».
Πάντως, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων του θυρεοειδή
αντιμετωπίζεται επιτυχώς με το χειρουργείο ή αν χρειαστεί μετά και με ραδιενεργό ιώδιο. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν πάνε καλά οι ασθενείς. Είναι πολύ μικρό ποσοστό, κάτω από το 2%, που δεν πάνε καλά οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδή».
Οσο για τις καθυστερήσεις στα ραντεβού στο Νοσοκομείο, σημείωσε ότι «στο Νοσοκομείο έχουμε τώρα και μία δεύτερη ενδοκρινολόγο, όμως επειδή η πάθηση έχει αυξημένη συχνότητα, πάνε λίγο μακριά τα ραντεβού στους ενδοκρινολόγους. Ομως, για το χειρουργείο, εμείς στην ΩΡΛ Κλινική μπορούμε να τους βάλουμε αρκετά γρήγορα. Εμείς δεχόμαστε παραπεμπτικά από τους ενδοκριονολόγους για να χειρουργήσουμε, τόσο από το
νοσοκομείο όσο και από τους ιδιώτες. Από όλους τους ενδοκρινολόγους. Δεν καθυστερεί το χειρουργείο στην ΩΡΛ Κλινική».
ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Στην ομιλία του σχετικά τις χειρουργικές παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι «με τις παθήσεις του θυρεοειδή ασχολούνται πάρα πολλές ειδικότητες» και εξήγησε:
«Κατ΄ αρχήν ένας ασθενής όταν έχει ένα πρόβλημα θα πρέπει να επισκεφτεί τον ενδοκρινολόγο. Εκτός από την κλινική εξέταση θα πρέπει να κάνει και ακτινολογικές εξετάσεις. Δηλαδή να βοηθηθεί από ακτινολόγους και να βοηθηθεί από κυτταρολόγους διότι μια σημαντική εξέταση είναι η κυτταρολογική εξέταση του θυρεοειδή ώστε να βγει η διάγνωση της πάθησης. Οταν βγει η διάγνωση της πάθησης μπορεί κατ΄αρχήν ο ενδοκρινολόγος με φάρμακα, εάν είναι πάθηση τέτοιου είδους, να βοηθήσει τον ασθενή ώστε να αντιμετωπιστεί η πάθηση. Εάν όμως δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα θα πρέπει να απευθυνθεί στις χειρουργικές ειδικότητες που χειρουργούν τον θυρεοειδή. Δηλαδή, τόσο στους ωτορινολαρυγγολόγους όσο κα στους γενικούς χειρουργούς οι οποίοι χειρουργούν τον θυρεοειδή.
Βεβαίως, μετά το χειρουργείο, ο ασθενής θα πρέπει να ξαναγυρίσει στον ενδοκρινολόγο και ανάλογα με τη βιοψία, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.
Δηλαδή, να μη φτάνει μόνο η χειρουργική θεραπεία αλλά να χρειάζεται, π.χ. εάν είναι καρκίνος να κάνει ραδιενεργό ιώδιο. Να τον βοηθήσουν οι πυρηνικοί ιατροί για ραδιενεργό ιώδιο.
Και επίσης τη βιοψία τη βγάζουν οι παθοανατόμοι. Δηλαδή είναι 7 – 8 ειδικότητες που ασχολούνται με τις παθήσεις του θυρεοειδή».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/12/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ayxanontai-oi-pathiseis-toy-thyreoeidoys/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου