Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Γεώργιος Τσουρής

Μέσα στο χώρο του παραρτήματος ΑΜΕΑ Χανίων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης (πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων), βρίσκεται η ορειχάλκινη προτομή του γιατρού Γεωργίου Τσουρή.
Ο Γεώργιος Τσούρης όπως αναγράφεται στην προτομή ήταν ιδρυτής του Σανατορίου – Πρεβαντορίου Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων.
Η προτομή είναι έργο του Χανιώτη γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 23 Ιουλίου 2005. Για την προσωπικότητα του Γεωργίου Τσουρή είχε μιλήσει ο τότε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΘΧΠΧ, Γιάννης Σκαράκης ενώ στη ζωή του Τσουρή είχε αναφερθεί ο τότε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Ευτύχης Λαμπουσάκης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων” στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων είχε τονιστεί ότι ο Γεώργιος Τσουρής, ο οποίος γεννήθηκε στο Λειβαδά Σελίνου το 1903 και έφυγε από τη ζωή στις 17 Νοεμβρίου 1990, επί δεκαετίες διακόνησε το υψηλό του λειτούργημα με επιτυχία, αγάπη και προ παντός κατανόηση προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Εκτός από τα αμιγώς ιατρικά του καθήκοντα, ασχολήθηκε ενεργά αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ζωής του με τα κοινά του τόπου μας. Από τη θέση του νομαρχιακού συμβούλου, του απλού μέλους Διοικητικών Συμβουλίων Ιδρυμάτων, Συλλόγων και Οργανώσεων, αγωνίστηκε με ενθουσιασμό, μαχητικότητα, ανιδιοτέλεια και επιμονή για τα προβλήματα και συμφέροντα των φτωχών και ταλαιπωρημένων κατοίκων του Νομού.
Επίσης, ο Γεώργιος Τσούρης ο οποίος έζησε με αξιοπρέπεια και αγάπη προς τον συνάνθρωπο, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και τιμήθηκε με αναμνηστικό μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης και δίπλωμα.
Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Φωτογραφικό υλικό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 20/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/georgios-tsouris/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου