Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων Εθνικό Στάδιο Χανίων – Ελενα Βενιζέλου

Η ορειχάλκινη προτομή της Ελενας Βενιζέλου είναι τοποθετημένη στη νοτιοδυτική πλευρά του ομώνυμου Εθνικού Σταδίου Χανίων.
Οπως αναφέρει ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης (“Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων”, έκδοση 2006), η προτομή, την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Κανακάκης είναι τοποθετημένη πάνω σε ογκώδη βάση επενδυμένη με γκριζοπράσινο μάρμαρο.
Το Εθνικό Στάδιο “Ελενα Βενιζέλου” αποτελεί μέρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) Χανίων και κτίστηκε με δωρεά της Έλενας Βενιζέλου.
Η Ελενα ήταν η δεύτερη σύζυγος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Γεννήθηκε το 1874 στο Λονδίνο όπου μεγάλωσε και μορφώθηκε και στις 15 Σεπτεμβρίου 1921 παντρεύτηκε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Λονδίνο.
Οπως σημειώνει ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης, η Ελένα υπήρξε κατεξοχήν ευεργέτης.
«Στάθηκε πιστή και αφοσιωμένη στο μεγάλο Ελληνα πολιτικό και δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική. Το μόνο που έκανε ήταν να συνεχίσει, πάντα αθόρυβα, το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Με δική της ιδέα και χρήματα κτίστηκε μεταξύ του 1927 και 1933 στην Αθήνα, κοντά στους Αμπελόκηπους, ένα πρότυπο μαιευτήριο, αφιερωμένο στη μνήμη της φίλης της Μαρίκας Ηλιάδη. Επίσης δώρισε στην πόλη των Χανίων το Εθνικό Στάδιο.
Μετά το θάνατο του Εθνάρχη, η Ελενα έζησε στο Λονδίνο και στο Παρίσι όπου και πέθανε το 1959. Το 1955 εξέδωσε στη Γαλλική γλώσσα τα απομνημονεύματά της με τον τίτλο: “Υπό τη σκιά του Βενιζέλου”».

Διευκρίνιση για την προτομή του Σοφοκλή Βενιζέλου

Στο φύλλο του Σαββάτου 7/9 παρουσιάσαμε την προτομή του Σοφοκλή Βενιζέλου στην ομώνυμη πλατεία μπροστά από τη Δημοτική Αγορά.
Σημειώσαμε ότι τα αποκαλυπτήρια της προτομής που είναι έργο του Χανιώτη γλύπτη, Γιάννη Μαρκαντωνάκη, είχαν γίνει στις 26 Ιουνίου 2003.
Ωστόσο, να διευκρινίσουμε ότι αυτό αφορά την πρώτη προτομή που είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο το 2003.
Η εν λόγω προτομή αντικαταστάθηκε μετά από απαίτηση του Γιάννη Μαρκαντωνάκη καθώς είχε φιλοτεχνηθεί για να εκτεθεί σε εσωτερικό χώρο, από νέα την οποία φιλοτέχνησε το 2013 ο γλύπτης Νικόλαος Μποκέας και τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2014.
(Χανιώτικα νέα - 10/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ethniko-stadio-chanion-elena-venizelou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου