Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα – Νικόλαος Τωμαδάκης

Μπροστά από τη Μητρόπολη, στην πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα, είναι τοποθετημένη η ορειχάλκινη προτομή του Νικόλαου Τωμαδάκη.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής η οποία είναι έργο του γλύπτη Νικ. Σοφιαλάκη, έγιναν στις 25 Μαΐου 2000.
Τις εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την τελετή των αποκαλυπτηρίων -όπως σημειώνει ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης στο βιβλίο του: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων”- διοργάνωσε η Ιστορική Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) με τη συνδρομή της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και του Δήμου Χανίων.
Ο Νικόλαος Τωμαδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1907. Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο Χανίων με γυμνασιάρχη τον λόγιο και ιστοριοδίφη Εμμ. Γενεράλη ο οποίος τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τα γράμματα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1924-1929).
Ο ίδιος πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του θεσμού των Διεθνών Κρητολογικών Συνεδρίων.
Σε βιογραφικό σημείωμα για τον Νικόλαο Τωμαδάκη στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (biblionet), με πληροφορίες από το Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, σημειώνεται ότι ο Νικόλαος Τωμαδάκης «φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1924-1929), όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ με τη διατριβή του Εκδόσεις και χειρόγραφα του ποιητού Διονυσίου Σολωμού (1935). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στην Πίζα της Ιταλίας (1938 ως το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου), ενώ από το 1935 ως το 1937 ήταν διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου της Κρήτης. Μετά την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κρήτη και να έρθει στην Αθήνα, λόγω της προγραφής του από τους Γερμανούς, και από το 1947 ως το 1950 διετέλεσε διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Σταδιοδρόμησε ως πανεπιστημιακός καθηγητής στη νεοϊδρυθείσα τότε έδρα Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ διετέλεσε τρεις φορές κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1958-1959, 1965-1966, 1970-1971),αντεπιστέλλον μέλος του Ανατολικού Ινστιτούτου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ξένος εταίρος της Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών του Παλέρμο και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, σύμβουλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος (και διευθυντής του Δελτίου της), πρόεδρος της εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του νεωτέρου ελληνισμού και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Μνημοσύνη. Εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Αθηνά από το 1947, ασχολήθηκε παράλληλα με την ποίηση, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Νίκος Θεοδωράκος. Το σύνολο των δημοσιευμάτων του σε επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες και επιστημονικά έργα ξεπερνά τα χίλια, ενώ ολοκλήρωσε περισσότερα από 65 αυτοτελή έργα».
Ο Νικόλαος Τωμαδάκης έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 1993 σε ηλικία 86 ετών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 16/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/platia-patriarchou-athinagora-nikolaos-tomadakis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου