Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Σχέδια για ρουμανικό προξενείο στην Κρήτη

Σε πιο στενή συνεργασία με την Κρήτη στους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας αποβλέπει η Ρουμανία, ο πρέσβης της οποίας στην Ελλάδα, Lucian Fatu, βρέθηκε στα Χανιά και μίλησε στα “Χ.ν.” για τα σχέδια περί δημιουργίας προξενείου στο νησί.
Η επίσκεψη του κ. Fatu στην Κρήτη, εντάσσεται στις προετοιμασίες εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ο κ. Fatu επισκέφτηκε την Αντιπεριφέρεια και τον Δήμο Χανίων και συζήτησε για τον χώρο όπου θα στηθούν οι κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ρουμάνοι που κατοικούν στα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Χθες βρέθηκε και στο Ηράκλειο, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη.
Κατά την επίσκεψή του στα Χανιά, είχαμε την ευκαιρία να του θέσουμε κάποιες ερωτήσεις.

• Ποιος ο λόγος της επίσκεψης σας στα Χανιά;

Για να συζητήσω με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την τοπική ρουμανική κοινότητα για την οργάνωση των Ρουμανικών προεδρικών εκλογών, τον Νοέμβριο.
Είχα μία εξαιρετική υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνάντησα τον δήμαρχο Π. Σημανδηράκη και τον συνεχάρη για την εκλογή του.
Ο δεύτερος λόγος που είμαι εδώ είναι ότι έχω μια προσωπική εκτίμηση γι΄αυτό το νησί, για τους ανθρώπους αλλά και τις δυνατότητες, σε σχέση με τη Ρουμανία. Πολλοί πρέσβεις ενδιαφέρονται να αναπτύξουν σχέσεις με το νησί της Κρήτης – είναι μεγάλη και δυναμική περιοχή για την οικονομία, τον τουρισμό και προφανώς τον πολιτισμό.
Θέλουμε να ανοίξουμε ένα συμβουλευτικό προξενείο στην Κρήτη, πιθανώς στο Ηράκλειο, για να καλύψουμε όλο το νησί. Εχουμε μεγάλες προσδοκίες σχετικά με την ανάπτυξη του εμπορίου, τα αγροτικά προϊόντα και φυσικά τον τουριστικό τομέα.
Είναι πάρα πολλοί οι Ρουμάνοι τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη. 1.500.000 τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα και υπάρχουν 3.300 μόνιμοι Ρουμάνοι κάτοικοι στην Κρήτη. Αρα είμαι εδώ ως πρέσβης όπως επίσης και σαν τουρίστας, φίλος και θαυμαστής του νησιού σας.

•Υπάρχουν ήδη συνεργασίες και προσπάθειες για δράσεις με φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού;

Υποστηρίζουμε ήδη και ενοποιούμε ένα απευθείας αεροπορικό δίκτυο μεταξύ πόλεων της Ρουμανίας και της Κρήτης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ένωση Ρουμανίας και Κρήτης είναι από τις πιο δυνατές.
Επίσης έχουμε άλλη μία σχέση ανάμεσα στην Ρουμανία και στην Κρήτη. Στη Βάση της Σούδας υπάρχουν αξιωματικοί του ΝΑΤΟ και από τις δύο χώρες όπου μαζί αναπτύσουν εκπαιδευτικά στρατιωτικά προγράμματα. Αρα και εκεί έχουμε μια πολύ δυνατή σχέση.
Πριν λίγα χρόνια είχαμε μια εμπορική αποστολή, ήρθαμε εδώ για να αναπτύξουμε αγροτικές ανταλλαγές.
Είχαμε ακόμα ένα σχέδιο, να αναπτύξουμε θεσμικές σχέσεις ανάμεσα στα Χανία και αδελφές πόλεις στην Ρουμανία. Υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης σχέσεων βασισμένα σε προτάσεις των ρουμάνων πολιτών που διαμένουν εδώ στην Κρήτη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Πώς βλέπετε την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα; Σαν πρεσβεία, είχατε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και με την τωρινή;

Εχω την τύχη να βρίσκομαι στην Ελλάδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα: Ημουν ο επικεφαλής του διπλωματικού σώματος στην Αθήνα, είμαι ο μακροβιότερος πρέσβης. Συνολικά είμαι 6 χρόνια εδώ, άρα και πριν τις εκλογές του 2015.
Ως προς τις διεθνείς σχέσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών μας, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια πολύ δυνατή συνέχεια. Ανεξάρτητα με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και στο Βουκουρέστι, η σχέση των δύο χωρών, βασίζεται σε πολύ δυνατούς ιστορικούς, πνευματικούς, πολιτιστικούς και τοπικούς δεσμούς. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: σε 2 χρόνια το 2021, πρόκειται να γιορτάσουμε μαζί τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και την έναρξη του επαναστατικού κινήματος στο Ιάσιο της Ρουμανίας – ένα πολύ σημαντικό σημείο της Ρουμάνικης Ιστορίας. Αν και δεν κατάφερε η Ρουμανία να απελευθερωθεί το 1821, παρόλ’ αυτά είναι πολύ σημαντική ιστορική στιγμή. Επίσης το 2021 θα γιορτάσουμε μαζί τις ευρωπαικές πολιτιστικές πρωτεύουσες, την Ελευσίνα και την Τιμισοάρα. Οπως βλέπετε υπάρχουν πάρα πολλές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών μας και των πολιτών μας.

• Ποιες είναι οι προτεραιότητες εσάς του ίδιου αλλά και της πρεσβείας για το μέλλον των σχέσεων με την Κρήτη και της Ελλάδας και τις συνεργασίες που αναπτύσσονται;

Πολλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, βασίστηκαν πάνω σε κυβερνητικά αναπτυξιακά προγράμματα. Οι πρωθυπουργοί μας, πάντα είχαν δυνατές συνεργασίες και αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τα ονόματα των πρωθυπουργών. Οι πρωθυπουργοι της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και ο πρόεδρος της Σερβίας έχουν ένα πρότυπο συνεργασίας που βασίζεται σε περιφερειακό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεργαζόμαστε και έχουμε παρόμοιες θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης και χρειαζόμαστε δυνατά κοινωνικά συστατικά πάνω στα ευρωπαϊκά πρότζεκτ. Επίσης πρέπει να βρούμε λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την Ευρώπη, όπως και στο μεταναστευτικό. Αυτό ήταν μια προτεραιότητα για την προεδρία της Ρουμανίας που τελείωσε την 1η Ιουλίου στο ευρωπαικό κοινοβούλιο. Επίσης μαζί στοχεύουμε στην εδραίωση της Ευρώπης σαν μια παγκόσμια δύναμη. Μια Ευρώπη που ενθαρρύνει μια βιώσιμη περιβαλλοντική πολιτική. Αυτές είναι οι πολιτικές που ακολουθούμε μαζί. Δεν είναι μόνο θέματα των κυβερνήσεων αλλά και του επαγγελματικου τομέα, των ανεξάρτητων επαγγελματιών και των τοπικών αρχών.
Υπάρχουν 7.000 επιχειρήσεις στη Ρουμανία που έχουν ελληνική συμμετοχή, είτε μέσω κεφαλαίων είτε μέσω ανθρώπινης συμμετοχής.
Το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο δεν είναι ακόμα αυτό που θα μπορούσε να είναι βάσει των δυνατοτήτων, είναι 1,8 δισ. ευρώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι εξισορροπημένο μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών. Έχουμε ενδείξεις ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δίνει βάση στην οικονομική ανάπτυξη που όλοι βλέπουμε να έρχεται στην Ελλάδα.

• Πώς είναι η πολιτική κατάσταση τώρα στη Ρουμανία;

Αυτή τη στιγμή η Ρουμανία είναι στραμμένη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Επειδή το σύνταγμά μας επιτρέπει στους πολίτες που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες να ψηφίζουν απομακρυσμένα, αυτός είναι ο κύριος λόγος που βρίσκομαι εδώ, να οργανώσουμε τις εκλογές για τους Ρουμάνους που μένουν στην Κρήτη.
Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και τον μεθεπόμενο βουλευτικές εκλογές.
Σιγά σιγά, τα ευρωπαϊκά θέματα αρχίζουν να είναι σημαντικά στις ζωές των Ρουμάνων πολιτών. Θέματα όπως το μέλλον της Ευρώπης, η χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, ακόμα και το μεταναστευτικό και πως το αντιμετωπίζουμε, η οικονομική πραγματικότητα, πως η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει τα οφέλη της Ε.Ε., είναι θέματα που οι πολιτικοί μας βάζουν στις ατζέντες τους.
Στον ενεργειακό τομέα έχουμε μια πολύ δυναμική συνεργασία, έχουμε νέους τύπους διπλωματίας, ενεργειακή διπλωματία, δημόσια διπλωματία. Η διπλωματία ήταν μια επιστήμη που αναπτύσσονταν πίσω από κλειστές πόρτες και μυστικά. Τώρα, η διπλωματία είναι ανοικτή και ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί τι λέμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 7/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/schedia-gia-roumaniko-proxenio-stin-kriti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου