Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Πεσόντων Νέας Χώρας

Μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες Νεοχωρίτες  βρίσκεται βορειοανατολικά από το λιμανάκι της συνοικίας.
Το μνημείο αποτελείται από μια μαρμάρινη πλατφόρμα με μικρού ύψους πυραμιδοειδής κατασκευή.
Σε αυτό αναγράφεται:
«ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΝ
ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΝΕΟΧΩΡΙΤΩΝ».
Στο μνημείο τελούνται εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης.
Στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Μαίου 2012, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των “Χανιώτικων νέων” στις 25/5/2012, ο κεντρικός ομιλητής, δάσκαλος Βασίλης Ιγγλεζάκης, είχε επισημάνει ότι «η Νέα Χώρα δέχθηκε χτυπήματα από βόμβες. Συγκλονίζεται και πληγώνεται ο ναός των Αγίων μας Κωνσταντίνου και Ελένης από βόμβα. Αλλη κτυπά το Βαγί με νεκρούς και καταστροφές και τρίτη την πλατεία Βαφέ με υλικές καταστροφές. Εκαψαν, ρήμαξαν, γκρέμισαν οι ναζί. Στις 27 Μαΐου οι Γερμανοί πατούν τη Νέα Χώρα. Ηταν τόση η καταστροφή της συνοικίας που ο Γερμανός λοχαγός Γκέριγκε θα σημειώσει: ´Η ονομασία πόλις συνοικία είναι υπερβολή, είναι προτιμότερη σωρός ερειπίων».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «οι Νεοχωρίτες, όταν τελείωσαν οι επιχειρήσεις κι ο τόπος σκλαβώθηκε, μπήκαν στην Αντίσταση. Η νεολαία μπαίνει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη αντιστασιακής κίνησης σε οργανώσεις ΠΟΕΝ – ΕΠΟΝ. Γίνονται σύνδεσμοι πόλης – βουνού. Μοιράζουν προκηρύξεις οι νέοι, σπουν αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων, δημιουργούν σαμποτάζ. Πολλοί κλείστηκαν και βασανίστηκαν στις φυλακές Αγιάς και άλλοι τουφεκίσθηκαν. Κακοποιήθηκαν και γνώρισαν τη σκληρότητα των στρατοπέδων εντός και εκτός Ελλάδας. Συνεχής και ασταμάτητη η αντίσταση κατά του εχθρού. Γι’ αυτό οι Νεοχωρίτες υπάκουσαν στο υπέρτατο χρέος, χρέος που θέλει τον τόπο αυτό ελεύθερο με προσφορά 105 θύματα, μάρτυρες. Από αυτούς 54 εφονεύθησαν στα πεδία των μαχών, 37 εκτελέστηκαν την κατοχή και 14 βρήκαν φρικτό πνιγμό».
Ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης στο βιβλίο του: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων” σημειώνει ότι το μνημείο στήθηκε με χρήματα των Νεοχωριτών και με τη συμβολή της Νομαρχίας και του Δήμου Χανίων.
Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Φωτογραφικό υλικό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 27/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pesonton-neas-choras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου