Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Πλατεία Τάλω – Ναυάγιο του “Ηράκλειον”

Μνημείο για τα θύματα του ναυαγίου του πλοίου “Ηράκλειον” είναι τοποθετημένο στην πλατεία Τάλω.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο είναι έργο της γλύπτριας Αντωνίας Παπατζανάκη, έγιναν στις 8 Δεκεμβρίου 1990, ανήμερα της θλιβερής επετείου του 1966.
Μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, στην οποία χοροστάτησε ο τότε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, Ειρηναίος, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Χρηματόπουλο τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, τον τότε δήμαρχο Χανίων, Γιώργο Κατσανεβάκη και εκ μέρους του συλλόγου των θυμάτων του ναυαγίου τον Μανώλη Καράκη.
Το ναυάγιο του “Ηράκλειον” ήταν μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες.
Το ναυάγιο σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου).
Το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο “Ηράκλειον”, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά - Πειραιάς, βυθίστηκε με τραγικό απολογισμό.
Οπως αναφέρεται σε αφιέρωμα στο ένθετο “Διαδρομές” των “Χανιώτικων νέων” στις 3 Δεκεμβρίου 2016 «το τραγικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή 247 ή 273 ή 277 επιβατών και μελών του πληρώματος (σ.σ. ποτέ δεν εξακριβώθηκε ο ακριβής αριθμός) στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή και αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία των εταιρειών Λαϊκής Βάσης που βελτίωσαν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε όλο το Αιγαίο».
Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Φωτογραφικό υλικό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 12/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/platia-talo-navagio-tou-iraklion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου