Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Πατριάρχης Αθηναγόρας

Ορειχάλκινος ανδριάντας του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα είναι τοποθετημένος πάνω σε δίχρωμη μαρμάρινη βάση στην πλατεία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οδό Χάληδων. Η πλατεία φέρει το όνομα του Πατριάρχη Αθηναγόρα.
Tο γλυπτό είναι δωρεά του Νικολάου Γ. Βαγιωνή και το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παπαμαρκέλης.
Οπως αναφέρει ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης (“Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων”), τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έγιναν στις 12 Αυγούστου 1973 από το Σεβασμιότατο μητροπολίτη Νικηφόρο ως εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου. Είχε προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ του Πατριάρχη Αθηναγόρα μπροστά από τον ανδριάντα, από το Μητροπολίτη Νικηφόρο και τον επίσκοπο Δωδώνης Χρυσόστομο. Σύντομη ομιλία είχε εκφωνήσει και ο τότε δήμαρχος Χανίων, Νικ. Πιμπλής.
Ο κατά κόσμον Αριστοκλής Σπύρου, Πατριάρχης Αθηναγόρας, γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1886 στο χωριό Τσαραπλάνα (Βασιλικόν) της Ηπείρου. Το 1903 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Χάλκγς ενώ το 1910 έλαβε το πτυχίο του στη θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος.
Το 1930 ορίστηκε από την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και της Νοτίου Αμερικής. Εξελέγη Πατριάρχης, στη 1 Νοεμβρίου 1948 ενώ είχε αναπτύξει δράση για την πανορθόδοξη ενότητα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας απεβίωσε στις 7 Ιουλίου 1972.
(Χανιώτικα νέα - 14/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/patriarchis-athinagoras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου