Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Πλατεία Κολοκοτρώνη – Παρθένιος Κελαϊδής

Η ορειχάλκινη προτομή του αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή δεσπόζει στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
Η προτομή στηρίζεται πάνω σε γκρίζα μαρμάρινη στήλη που στήθηκε με τη βοήθεια του Συλλόγου Οικογένειας Κελαϊδή.
Οπως αναγράφεται και στην προτομή, ο Παρθένιος Κελαϊδής (1830 – 1903) ήταν πληρεξούσιος επαρχίας Σφακίων και πρωτουργός της Επανάστασης 1866 – 69.
Στο βιβλίο “Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Κελαϊδής, πρωτουργός Επανάστασης 1866-69” (εκδόσεις: “Καράβι και τόξο”, Αθήνα 2001), ο Πάρις Κελαϊδής σημειώνει:
«Ο Παρθένιος υπήρξε πρωτουργός (πρωτεργάτης) της μεγάλης Κρητικής επανάστασης του 1866 – 69. Δηλαδή: είχε εργαστεί επί σειρά ετών για την επιτυχή προπαρασκευή της γιγαντιαίας εκείνης εθνικής εξέγερσης, ύψωσε τη σημαία του Αγώνα και όρκισε τους μαχητές. Από τότε και επί μία τριετία πολεμούσε, έχοντας στο ένα χέρι το Σταυρό και στο άλλο το ντουφέκι. Στη συνέχεια διέφυγε στο εξωτερικό, από όπου συνέχισε χωρίς ανάπαυλα την αδιάκοπη προσπάθεια για την απελευθέρωση της Κρήτης».
Επίσης αναφέρεται ότι το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μελών Οικογένειας Κελαϊδή, αποφάσισε να στηθούν δύο προτομές του Παρθενίου Κελαϊδή στην Κρήτη. Μία στη πόλη των Χανίων και μία στον τόπο καταγωγής του, τα Σφακιά. Η φιλοτέχνηση των προτομών ανατέθηκε στον γλύπτη Νικηφόρο Βοσκάκη. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής στην πλατεία Κολοκοτρώνη είχαν γίνει στις 6 Μαίου 2000.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 5/9/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/platia-kolokotroni-parthenios-kelaidis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου