Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Μνημεία του Νομού Χανίων - Ταυρωνίτης - Μνημείο εκτελεσθέντων 1941

Μνημείο εκτελεσθέντων από τους ναζί το 1941 βρίσκεται στην παραλία του Ταυρωνίτη.
Στο μνημείο κάθε χρόνο γίνεται εκδήλωση μνήμης για τους 11 εκτελεσθέντες κατοίκους του Ταυρωνίτη και της γύρω περιοχής.
Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Δήμο Πλατανιά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταυρωνίτη και τις τοπικές Κοινότητες Ταυρωνίτη και Καμισιανών.
Στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2018, η κεντρική ομιλήτρια, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταυρωνίτη, Ευτυχία Κατάκη είχε αναφερθεί λεπτομερώς στα θλιβερά γεγονότα της περιόδου εκείνης.
Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει:
«Στις 20 με 29 Μαΐου και μετά από λυσσώδεις μάχες, κυρίως λόγω της απρόσμενα θαρραλέας και ηρωικής αντίστασης του κρητικού λαού, οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το νησί.
….Η πρώτη σφοδρή μάχη που έδωσαν στην περιφέρεια της δυτικής Κρήτης ήταν η μάχη του Ταυρωνίτη. Στη μάχη αυτή, την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων έπεσαν ηρωικά οι παρακάτω: από τα Καμισιανά ο Μανωλακάκης Κων/νος, τραυματίας αδειούχος του αλβανικού μετώπου, από τον Ταυρωνίτη ο Μαθιουδάκης Ιωάννης και Αντώνιος Σκορδύλης, ο Κουτσάκης Βασίλειος (Φαϊγιάννης) καταγόμενος από το Γαλατά, ο Καπνισάκης Εμμανουήλ από τις Βούβες, ο Κολόμπος Στυλιανός από τις Καρρές ο Μπερτάκης Ιωάννης από τη Μαραθοκεφάλα, ο Δρακάκης Ιωάννης από το Σέλινο.
Η άμυνα των γενναίων υπερασπιστών προξένησε τόση εντύπωση στους κατακτητές, ώστε ο ίδιος ο Χίτλερ σε ραδιοφωνική ομιλία του κατά τη διάρκεια της Μάχης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ένοχοι κάτοικοι έπρεπε να τιμωρηθούν σκληρά και οι υπεύθυνοι στρατιωτικοί θα λογοδοτήσουν ενώπιον των γερμανικών στρατοδικείων.
Αμέσως μετά την οριστική κατάληψη της μεγαλονήσου ο  πτέραρχος Φον Κούρτ Στιούντεντ ξεκινήσει άμεσα δικαστική έρευνα, ώστε να διεξάγει αντίποινα. Δώδεκα στρατιωτικοί δικαστές αρχίζουν ανακρίσεις στις 26 Μαΐου, οι οποίες και ολοκληρώνονται μετά από τρεις μήνες.
Όμως ο Στούντετ τυφλωμένος από το μίσος του, εξαιτίας του αποδεκατισμού του επίλεκτου σώματος που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, ήδη από τις 31 Μαΐου εκδίδει διαταγή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να διεξαχθούν αντίποινα για τις δολιοφθορές που έκανε ο κρητικός λαός εις βάρος των γερμανών στρατιωτών. Τα αντίποινα θα είναι εκτελέσεις, πρόστιμα, ολοκληρωτική καταστροφή χωριών δια πυρός και εξόντωση του αντρικού πληθυσμού της περιοχής». 
Η ίδια σημείωσε ότι τα ηρωικά θύματα ήταν:
•Από τον Ταυρωνίτη: Καβελάκης Αρτέμιος του Γεωργίου ετών 23, Μαρολαχάκης Ζαχαρίας του Αντωνίου ετών 46, Μουριζάκης Νικόλαος του Σταύρου ετών 45, Μπιριτάκης Χαρίλαος του Μιχαήλ ετών 52.
•Από τα Καμισιανά- Ραπανιανά: Ανδρεδάκης Ιωάννης του Δημητρίου ετών 70, Γιορνταμιλάκης Κωνσταντίνος του Αντωνίου ετών 20, Κερατζιμπασάκης Νικόλαος του Εμμανουήλ, ετών 50, Κωσταριδάκης Ιωάννης του Στεφάνου, ετών 30, Κωσταριδάκης Νικόλαος του Κων/νου, ετών 18, Μαρκουλάκης Μιχαήλ του Εμμανουήλ, ετών 34, Μπατάκης Νικόλαος του Στυλιανού, ετών 42, Φουτάκης Ιωάννης του Δημητρίου, ετών 54».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΛΥΜΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 30/09/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tayronitis-mnimeio-ektelesthenton-1941/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου