Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

“Ψυχής Μελωδίες” με τον Ross Daly και άλλους καλλιτέχνες στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Χανίων

Με μελωδίες της ψυχής αναμένεται να γεμίσει το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ καθώς διοργανώνεται στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος συναυλία στήριξης της Ομάδας Μουσικοθεραπείας της Ψυχιατρικής Κλινικής.
Στη συναυλία θα συμμετέχουν οι: Ross Daly (λύρα, τάρχου, σάζι, ραμπάπ), Κέλυ Θωμά (λύρα),
Μαρίτζια Κατσούνα (κρουστά) και οι Ξανθούλα Ντακοβάνου (φωνή, κρουστά) και Ταξιάρχης Βασιλάκος (ακορντεόν).
Ο τίτλος της συναυλίας είναι: “Ψυχής Μελωδίες”. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της ομάδας μουσικοθεραπείας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για το σκεπτικό της διοργάνωσης:
«Η σχέση της Μουσικής με τη Θεραπεία είναι πολύ παλιά. Από την Παλαιά Διαθήκη, ο Νταβίντ θεράπευε τη μελαγχολία του βασιλιά Σαούλ με τη λύρα του, ενώ στην αρχαία Ελλάδα τα Ασκληπιεία ήταν εξοπλισμένα με ωδείο. Σήμερα, η μουσική επανέρχεται στη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων. Στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, λειτουργεί ομάδα Μουσικοθεραπείας. Η ομάδα χρειάζεται μουσικά όργανα για να λειτουργήσει, πράγμα που το νοσοκομείο δε μπορεί να χορηγήσει λόγω οικονομικών δυσχερειών εν μέσω κρίσης. Γι αυτό και οι συντονιστές της ομάδας Ξανθούλα Ντακοβάνου και Νίκος Παπαμιχαήλ, με τη στήριξη της διευθύντριας Κας Τσερπέ επιδόδηκαν στην αυτοχρηματοδότηση, οργανώνοντας μια συναυλία στις 11 Φλεβάρη, σκοπός της οποίας θα είναι η οικονομική στήριξη της ομάδας μουσικοθεραπείας που λειτουργεί στην Ψυχιατρική Κλινική.
“ΧΩΡΟΣ ΖΩΗΣ”
Η συναυλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, και καλούνται όλοι και όλες που πιστεύουν στη θεραπευτική δύναμη της μουσικής να παρευρεθούν, και να στηρίξουν έτσι τη δουλειά της ομάδας μουσικοθεραπείας. Γίνεται στο Νοσοκομείο όχι τυχαία αλλά συμβολικά, για να καταδείξει οτι ένας χώρος συνυφασμένος με τον ανθρώπινο πόνο μπορεί να γίνει χώρος ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Διόλου τυχαία, πρωταγωνιστής της συναυλίας είναι ο Ross Daly».
Η ΜΟΥΣΙΚΗ
ΤΟΥ ROSS DALY
Σύμφωνα με την Ξανθούλα Ντακοβάνου: “Στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική, το έργο του με έχει εμπνεύσει βαθειά ως μουσικό, ενώ στα 10 χρόνια που ασκώ τη μουσικοθεραπεία στη Γαλλία και στη Ελλάδα χρησιμοποιώ συστηματικά τη μουσική του δουλεύοντας με ψυχικά πάσχοντες. Αγαπημένος μου για το έργο αυτό είναι ο δίσκος του “Microcosmos”: μυσταγωγικός, βαθύς, με φωτεινά και σκοτεινά κατά καιρούς μουσικά περάσματα προδιαθέτει σε μια ανασκόπηση του εαυτού, μια δουλειά προς τα έσω που επιδιώκει κάθε ψυχοθεραπεία. Ο δίσκος αρχίζει με μια αίσθηση αρχής, Ανατολής, και τελειώνει με μια αίσθηση πληρότητας, ένα ωκεάνειο συναίσθημα ένωσης με το σύμπαν. Όταν εκμυστηρεύτηκα στον Ross οτι αυτός ο δίσκος έχει γίνει αγαπημένος πολλών ασθενών στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας, μου μίλησε για την καινούρια δουλειά του σε ντουέτο με την Κέλυ Θωμά, που χαρακτηρίζεται από ανάλογες μουσικές αποχρώσεις. Πράγματι, ακούγοντας τη δουλειά αυτή, που θα δισκογραφηθεί πολύ σύντομα, οι λέξεις “συγκινητική”, “βαθειά” και “μυσταγωγική” ήρθαν στο μυαλό μου, και με συγκίνηση κάλεσα το Ross και την Κέλυ να ερμηνεύσουν τις συνθέσεις τους στη συναυλία για τη στήριξη της ομάδας μουσικοθεραπείας, πράγμα που δέχτηκαν με ενθουσιασμό! Τους ευγνωμονώ γι αυτό».
Στο ντουέτο που θα ακούσουμε στις 11 Φλεβάρη, ο Ross Daly και η Κέλυ Θωμά θα μας μεταφέρουν σε ένα μαγικό μουσικό κόσμο μέσα από τις συνθέσεις τους, που είναι επηρεασμένες από διάφορες παραδόσεις που έχουν κατά καιρούς μελετήσει. Ο ιδιαίτερος ήχος τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με κανένα συγκεκριμένο ιδίωμα, αλλά αποτελεί ένα κράμα από διαχρονικές και αρχαίες παραδόσεις μέσα από ένα νέο, δημιουργικό πρίσμα. Συμπράττει μαζί τους η Μαρίτζια Κατσούνα στα κρουστά.
Στη συναυλία θα συναντήσουμε επίσης κάποια τραγούδια, ειπωμένα από την Ξανθούλα Ντακοβάνου στη φωνή και τον Ταξιάρχη Βασιλάκο στο ακορντεόν.
Κάθε τραγούδι είναι η έκφραση ενός βαθύτερου συναισθήματος, μιας κρυφής σκέψης, μιας επιθυμίας. Συχνά το τραγούδι λυτρώνει από ένα παράπονο που βασανίζει την ψυχή. “Σαράντα βρύσες με νερό κι εξήντα δυό πηγάδια δε μου τη σβήνουν τη φωθιά που ‘χω στα φυλοκάρδια'”, έλεγε ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος δια στόματος του ερωτευμένου Ερωτόκριτου, που τραγουδά για να λυτρωθεί από τον έρωτά του για την όμορφη Αρεθούσα. Στη συναυλία, θα ακουστούν τραγούδια και από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου, αλλά και συνθέσεις, που μοιράζονται το κοινό αυτό χαρακτηριστικό : της λύτρωσης».
Οι διοργανωτές επισημαίνουν επίσης ότι την παραγωγή της μουσικής βραδιάς στηρίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και το αμφιθέατρο παραχωρείται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Το τεχνικό κομμάτι της συναυλίας υποστηρίζεται από το πολιτιστικό σωματείο Sampajana.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 30/1/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/psichis-melodies-me-ton-ross-daly-ke-allous-kallitechnes-sto-amfitheatro-tou-nosokomiou-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου