Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Κυνήγι… “γκραφιτάδων” στα Χανιά – Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης στους καλλιτέχνες

Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης στους νεαρούς καλλιτέχνες που μετά από πρόσκληση του Δήμου Χανίων (και της Δημοτικής Πινακοθήκης) και σχετική άδεια, έδωσαν χρώμα στο δημοτικό πάρκινγκ της οδού Περίδου φιλοτεχνώντας γκράφιτι με την καθοδήγηση αναγνωρισμένων ζωγράφων και τώρα, μεταξύ άλλων, κατηγορούνται για… φθορά δημόσιας περιουσίας!
Την ίδια ώρα, αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει η εμπλοκή στην υπόθεση των διωκτικών αρχών καθώς, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και της Κοινωνικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ), Γιώργος Βαρουδάκης, η Ασφάλεια ζήτησε από την Πινακοθήκη τα στοιχεία των νεαρών καλλιτεχνών! Αφορμή στάθηκε η καταγγελία ενός πολίτη για “παγανιστικά” σχέδια.
Μιλώντας χθες στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Γιώργος Βαρουδάκης σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «αν νομίζουμε ότι η τέχνη είναι κάτι το οποίο μπορεί να ελέγχεται με ιεροεξεταστικούς μεσαιωνικούς νόμους και λογικές, τότε για κάθε έκφραση καλλιτεχνική στην Ευρώπη ή οπουδήποτε στον ελεύθερο κόσμο, κάποιοι άνθρωποι να… εξετάζουν κατά πόσον βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας τους, των μυθευμάτων τους, της παραφιλολογίας τους κλπ».
Ο κ. Βαρουδάκης πρόσθεσε ότι στην Δημοτική Πινακοθήκη έλαβαν «ένα έγγραφο από την Διεύθυνση Ασφαλείας Χανίων όπου μας ζητάει εκ μέρους της Καλλιτεχνικής Επιτροπής να κατονομάσουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε προσκλητήριο από τη μεριά της Δημοτικής Πινακοθήκης για να επιλεγούν κάποια πρώτα έργα τους, ώστε η Καλλιτεχνική Επιτροπή να εγκρίνει κάποια από αυτά που θα μπορούσαν να διακοσμήσουν τυφλές επιφάνειες των εσωτερικών χώρων του δημοτικού σταθμού αυτοκινήτων. Ζητάει η Διεύθυνση Ασφαλείας Χανίων να κατονομάσουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε».
Ο κ. Βαρουδάκης είπε επίσης ότι προ ημερών στα δικαστήρια η μητέρα ενός από τους κατηγορούμενους νεαρούς αισθάνθηκε αδιαθεσία, υπέστη εγκεφαλικό και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο.
Από την πλευρά του ο ζωγράφος και μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιώργος Αυγέρος ο οποίος είχε υποβάλλει την πρόταση για τα γκράφιτι, μας είπε: «Οταν έκανα την πρόταση για να ζωγραφίσουμε το πάρκινγκ, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρισκόταν εισαγγελέας να κατηγορήσει τα παιδιά για φθορά δημόσιας περιουσίας τη στιγμή που ο ίδιος ο Δήμος είχε καλέσει τα παιδιά να το ζωγραφίσουν. Η κατηγορία για το πάρκινγκ είναι φθορά δημόσιας περιουσίας, πέραν από την καταγγελία που έχει κάνει ο πολίτης για… παγανισμό, για προσηλυτισμό και άλλα τα οποία είναι ανείπωτα. Και ποτέ δεν περίμενα ότι και η Ασφάλεια θα ζητούσε εν έτει 2017 τα στοιχεία των παιδιών, να τα κάνει τι; Ο ίδιος ο Δήμος είχε ζητήσει να έρθουν τα παιδιά και να διακοσμήσουν τον χώρο. Πού ζούμε; Στον μεσαίωνα;».
Σημειωτέον ότι τα γκράφιτι αποτελούν μορφή τέχνης που δεν έχει καμία σχέση με μουτζούρες σε τοίχους και με βανδαλισμούς. Μάλιστα, σε ευρωπαικές πρωτεύουσες, όπως στο Παρίσι και στο Λονδίνο, όπως μας έχει πει ο κ. Αυγέρος, υπάρχουν γκαλερί με εκθέσεις έργων από την “τέχνη του δρόμου”.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Την συμπαράστασή του στους νεαρούς καλλιτέχνες εκφράζει ο Δήμος Χανίων. Μετά την προχθεσινή δήλωση της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Βαρβ. Περράκη, χθες ο δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας, σημείωσε ότι «θα πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτά τα παιδιά που ομόρφυναν έναν άχαρο χώρο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Δικαιοσύνη δεν θα ταλαιπωρήσει αυτούς τους ανθρώπους προσάγοντάς τους σε δίκες, ούτε τους ανθρώπους της Κύδων Α.Ε. που διαχειρίζεται το πάρκινγκ, ούτε τους ανθρώπους από τη δημοτική αρχή».
(Χανιώτικα νέα - 14/1/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kinigi-gkrafitadon-megaloni-to-kima-simparastasis-stous-kallitechnes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου