Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Σε ετοιμότητα Αντιπεριφέρεια και Δήμος Χανίων για την επιδείνωση του καιρού

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επιδείνωση του καιρού βρίσκονται η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και οι Δήμοι του Νομού. Παράλληλα, με ανακοινώσεις τους δίνουν συμβουλές προς τους πολίτες.
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Σε σχετική ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από σήμερα Παρασκευή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μετά το δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού, έντονη βροχόπτωση) στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, λόγω επικινδυνότητας του οδικού δικτύου και αδυναμίας εκτέλεσης εργασιών από τα μηχανήματα έργων τις ώρες αυτές. Εφ’ όσον κρίνεται απολύτως απαραίτητη η μετακίνηση με αυτοκίνητο, πρέπει: Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται, να μετακινούνται με χαμηλή ταχύτητα, να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, να προτιμούν κεντρικούς δρόμους, και να ενημερώνουν τους οικείους τους για την ακολουθούμενη διαδρομή, να φροντίζουν ώστε το αυτοκίνητο τους να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα, να μην εμποδίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων που πραγματοποιούν εκχιονισμούς Σε περίπτωση καταιγίδας, να ακινητοποιούν το αυτοκίνητο στη άκρη του δρόμου μακριά από δέντρα και ηλεκτροφόρα καλώδια».
Ακόμη επισημαίνεται ότι «οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων, αλλά οι εργασίες εκχιονισμού και άρσης τυχόν καταπτώσεων θα πραγματοποιούνται κατά τις ώρες ύφεσης των φαινομένων δεδομένου ότι έκτος από άσκοπες κρίνονται και επικίνδυνες για τους χειριστές των μηχανημάτων».
Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στο μεταξύ, από τον Δήμο Χανίων ανακοινώθηκε ότι έπειτα από απόφαση του δημάρχου Τάσου Βάμβουκα, οι Υπηρεσίες του Δήμου τίθενται σε επιφυλακή για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων ή έκτακτων γεγονότων μέχρι τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οπότε και προβλέπεται και η εξασθένηση των έντονων καιρικών φαινομένων. Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την πιθανή εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκονται: Η Πολιτική Προστασία και ο Πυροσβεστικός Σταθμός, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Πρασίνου, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας, η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ο Δημοτικός Οργανισμός Κοιν. Πολιτικής & Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.)
ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ
Λόγω των καιρικών συνθηκών το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων θα βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία από έως και τις 9 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ..
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Οι δημότες για τη γνωστοποίηση έκτακτων συμβάντων μπορούν να καλούν στο τηλ. 28213-41799, που βρίσκεται στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Δήμου Χανίων.
Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ
Σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Μαν. Λέκκα, τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την ψυχρή εισβολή και στην Κρήτη από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου. Για την Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανείων αναμένεται να διατηρηθεί το βροχερό σκηνικό του καιρού.
(Χανιώτικα νέα web - 5/1/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/simvoules-stous-polites-apo-antiperiferia-ke-dimo-chanion-en-opsi-tis-epidinosis-tou-kerou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου