Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Πρωτοβουλία από την Κρήτη για μαθητές της Αφρικής

Στην παροχή βοήθειας σε μαθητές στην Αφρική αποσκοπεί μια πρωτοβουλία που ξεκινά από την Κρήτη και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2017.
Την πρωτοβουλία με την ονομασία Spin the Wheel, δηλαδή «γυρίστε τον τρόχο» ανέλαβε η εκπαιδευτικός Κάλλι Ρουμελιώτου η οποία διδάσκει σε σχολείο στο Ηράκλειο.
Όπως μας λέει η ίδια, η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 σε μια ανάγκη της να συνδυάσει τρεις «μεγάλες αγάπες: το ταξίδι με ποδήλατο, την εκπαίδευση και την προσφορά. Την έμπνευση και πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά εδώ:  Στόχος μας είναι να ποδηλατήσουμε 700 χιλιόμετρα, από Μαλάουι ως Τανζανία, να επισκεφτούμε 15 δημοτικά σχολεία και να προσφέρουμε στο δρόμο μας γραφική ύλη σε 4500 παιδιά και laptops σε 2 ιδρύματα για ευπαθείς ομάδες. Ο Anthony Kapindula, ο συντονιστής μας στο Μαλάουι, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά καθώς επισκέφτηκε όλα τα σχολεία της διαδρομής και περιμένουμε την αναλυτική αναφορά του με αριθμούς και φωτογραφικό υλικό. Τώρα είμαστε στη διαδικασία της νομικής υπόστασης, καθώς το εγχείρημα, που ξεκίνησε ως μια ιδέα έχει πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις: 40 άτομα βοηθάνε στην οργάνωση - 8 από τους οποίους ακολουθούν στο ταξίδι-, η ομάδα στο facebook απαριθμεί 500 μέλη, η ΑΝΙΚΕ foundation (ΜΚΟ, φτιαγμενη από αφρικανούς που συνεργάζεται μόνο με ντόπιους φορείς), μας έχει ορίσει Ambassadors, ενώ συνεχώς γίνονται δράσεις από πρωτοβουλίες ατόμων που θέλουν να συνεισφέρουν: έχει γίνει ήδη μια παράσταση κουκλοθεάτρου, συμμετοχή στο kids festival, κάλαντα από μαθητές του σχολείου όπου διδάσκω στο Ηράκλειο. Είναι ήδη προγραμματισμένα μια παρουσίαση βιβλίου, όπου θα γίνει ενημέρωση για το Spin the Wheel, μια μέρα μύησης των εφήβων στο windsurfing με κουτί συνεισφοράς, ένα σεμινάριο Tricking και ακροβατικών για αρχαρίους για την ενίσχυση του spin, μια μέρα με καταδύσεις για αρχάριους, όπου τα έσοδα θα παραχωρηθούν στο πρότζεκτ, 2 συναυλίες σε Χανιά και Ηράκλειο, μια ποδηλατική εξόρμηση ενημέρωσης και συλλογής χρημάτων»
“ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ”
Η ίδια επισημαίνει ότι «οι ιδέες του κόσμου έρχονται συνεχώς, αλλά περιμένουμε την ολοκλήρωση της νομικής υπόστασης, καθώς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.  Έχουμε δει τεράστια ανταπόκριση και όρεξη για συμμετοχή και προσφορά, το οποίο είναι και ο απώτερος σκοπός μας: Ο καθένας να συνεισφέρει μέσα από τις δυνατότητές του, ανάλογα με αυτό που τον εμπνέει! Και μέσα από αυτή την έκφραση του εαυτού, δημιουργούμε τον κόσμο που επιλέγουμε να ζούμε. Σε κάθε τέτοια δράση, ο αντίκτυπος είναι διπλός: και σε αυτόν που την δέχεται, αλλά και σε αυτόν που την προσφέρει. Γι’ αυτό και η ομάδα είναι ρευστή και πλάθεται ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ιδέες των μελών της. Και φυσικά ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να συμμετέχει! Ο καθένας σε αυτό που τον εκφράζει! Μπορεί να είναι μια μετάφραση κειμένου, η οργάνωση ενός event, η προετοιμασία μιας παρουσίασης, η αναζήτηση εισιτηρίων! Όταν ο καθένας κάνει αυτό που τον εκφράζει με ένα μαγικό τρόπο όλα λειτουργούν. Δεν έχει λίγο ή πολύ! Η κάθε πράξη μας αλλάζει τον κόσμο. Το ίδιο και η μη πράξη μας».
Γιατί όμως επέλεξαν την Αφρική. Όπως σημειώνει η εκπαιδευτικός, «οι συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολες. Μεταξύ των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικροί μαθητές είναι η έλλειψη στοιχειωδών πόρων, που καθιστούν απαγορευτική την εκπαίδευση τους.
Τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους: 1 στους 3 ενήλικες είναι αναλφάβητος, το 1 μολύβι αντιστοιχεί σε 5 παιδιά ενώ 34 εκ. παιδιά (1 στα 5) δεν πάνε σχολείο- το 90% μένει στην επαρχεία. Σε αυτό προστίθεται η έλλειψη αιθουσών (σε πολλές περιπτώσεις- όπως και σε κάποια από τα σχολεία που θα επισκεφτούμε), όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα κάτω από ένα δέντρο χωρίς θρανία και καρέκλες, ο υπερβολικός αριθμός μαθητών ανα τάξη (μέσος όρος: 60, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τους 80), Η ανεπαρκής εκπαίδευση των δασκάλων ή και η πλήρης απουσία τους,  η έλλειψη τουαλέτας, η έλλειψη βιβλίων, η έλλειψη ρούχων (η στολή είναι υποχρεωτική) και φαγητού, η απόσταση από το σχολείο (συχνά χρειάζεται να περπατήσουν 15χλμ για να πάνε στο σχολείο). Ο τελευταίος είναι και ο συμβολικός λόγος που που το εγχείρημα γίνεται για ποδήλατο: σε μια χώρα όπου η μετακίνηση αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα, θέλουμε να γίνουμε όσο μας επιτρέπεται ένα με τον κόσμο: το ποδήλατο στην Αφρική, δεν είναι μόνο αθλητισμός. Είναι πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στο νερό, χρησιμεύει για μεταφορά αγαθών, ακόμα και ως ασθενοφόρο! Γι’ αυτό λοιπόν, εφόσον βρούμε χορηγία για τα ποδήλατα, στόχος μας είναι να τα αφήσουμε στο τελευταίο ίδρυμα που συναντάμε στο Kyela της Τανζανίας, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής».
Η Κάλλι Ρουμελιώτου μας λέει ακόμα: «Κάνουμε λοιπόν το καλύτερο που μπορούμε, ώστε να αφήσουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε. Και δεν θέλει πολύ για να συμβεί. Ένα χαμόγελο, ένα καλημέρα, ένα ευχαριστώ ή ένα συγνώμη έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν την μέρα κάποιου. Η 1 ώρα που πίνεις καφέ, μπορεί να γίνει 1 ώρα γέννησης ιδεών για συνεισφορά. Το 1 ευρώ που παίρνεις ένα κουτί τσίχλες, μπορεί να γίνει η γραφική ύλη ενός παιδιού για 1 σχολική χρονιά! Εγώ επιλέγω τι θα κάνω με τον χρόνο, το χρήμα και τις σκέψεις μου».
Η ιστοσελίδα στο Facebook είναι: Spin the wheel.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 17/1/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/protovoulia-apo-tin-kriti-gia-mathites-tis-afrikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου