Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Χωριά χωρίς τηλεόραση στην ύπαιθρο του Νομού Χανίων

Εν έτει 2017 παραμένει χωρίς ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη τμήμα της υπαίθρου στον Νομό Χανίων καθώς τα ψηφιακά Κέντρα Εκπομπής σε Μαλάξα και Πλακάλωνα, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις περιοχές.
Eτσι, αρκετά χωριά καλύπτονται από τοπικούς αναλογικούς τηλεοπτικούς αναμεταδότες που συντηρούνται με έξοδα τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, μετά τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, κατά τόπους αναμεταδότες βγήκαν εκτός λειτουργίας και έως χθες δεν είχαν αποκατασταθεί.
Ετσι, αρκετά χωριά έχουν μείνει χωρίς τηλεόραση. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, των οποίων, σε πολλές περιπτώσεις, η τηλεόραση αποτελεί μοναδικό τρόπο ψυχαγωγίας. Επιπλέον, οι κάτοικοι πληρώνουν κανονικά την ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ, αλλά, ακόμα και όταν λειτουργούν οι τοπικοί αναμεταδότες, δεν απολαμβάνουν την ψηφιακή εικόνα.
Αυτές τις μέρες εκτός λειτουργίας βρέθηκαν τα τηλεοπτικά κανάλια σε χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου του Δήμου Κισάμου.
Οπως μας είπε ο δήμαρχος Κισάμου, Θοδ. Σταθάκης, χωρίς τηλεόραση βρέθηκαν οι κάτοικοι σε Κάμπο, Αμυγδαλοκεφάλι, Χρυσοσκαλίτισσα, Κεφάλι, Ελος, Κατσωματάδως, Ρογδιά, Βλάτος.
Οι περιοχές αυτές δεν μπορούν να καλυφτούν από το τοπικό ψηφιακό Κέντρο Εκπομπής στα Πλακάλωνα. Καλύπτονται ακόμα και σήμερα από παλαιούς αναλογικούς αναμεταδότες, από τις τοποθεσίες Λίμνη και Προφήτης Ηλίας.
Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει πότε η πολιτεία θα αποφασίσει την ψηφιοποίηση και των τοπικών αναμεταδότων ώστε να έχει πρόσβαση στη ψηφιακή τηλεόραση το σύνολο του πληθυσμού.
ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ
Την ίδια ώρα ο Δήμος Κισάμου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ευρύτερα, δεν νομιμοποιείται να επέμβει σε αναμεταδότες για την αποκατάστασή τους!
Το πρόβλημα επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Κισάμου στο οποίο σημειώνεται ότι
«η επισκευή και συντήρηση από Δήμο εξοπλισμού αναμετάδοσης ήχου και εικόνας, η οποία εκπέμπεται από ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας, για την εξυπηρέτηση οικιακών δεκτών, δεν είναι νόμιμη, αφενός διότι τέτοιου είδους δαπάνη δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου, αφετέρου διότι η ικανοποίηση από τον δήμο δικαιώματος ενημέρωσης των δημοτών του με την εξασφάλιση πρόσβασης στην παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών από ιδιωτικούς σταθμούς, ούτε στην λειτουργική δραστηριότητά του ανάγεται, ούτε μπορεί να υπαχθεί, ως εκ του σκοπού της, στο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο διοίκησης από τον δήμο των τοπικών υποθέσεων αρμοδιότητάς του (Ε.Σ. Πρ. VII Τμ. 25/2015, 37/2014). Η εντελλόμενη με το ελεγχόμενο χρηματικό ένταλμα πληρωμής δαπάνη δεν είναι νόμιμη, διότι η ανάληψη από τον Δήμο της υποχρέωσης για τη συντήρηση και επισκευή των τηλεοπτικών αναμεταδοτών, που βρίσκονται εντός της εδαφικής του περιφέρειας, δεν βρίσκει έρεισμα σε διάταξη νόμου. Περαιτέρω, η συγκεκριμένη δαπάνη ούτε λειτουργική είναι, διότι η λειτουργία της ραδιοτηλεόρασης, η οποία, όπως προκύπτει από το ισχύον συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο, αποτελεί αντικείμενο έντονου κρατικού ενδιαφέροντος, αναγόμενο σε θέμα γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, δεν εντάσσεται στον κύκλο των θεσμοθετηθέντων από το Σύνταγμα και το νόμο τοπικών υποθέσεων, ούτε συντελεί στην εκπλήρωση των σκοπών και της αποστολής του Δήμου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 27/1/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/choria-choris-tileorasi-stin-ipethro-ton-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου