Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Μια ιστορία επιτυχίας στο ποιοτικό λάδι

Με κόπο, αγώνα και πολύ δουλειά, μια απλή αγροτική οικογένεια από την Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, έχει καταφέρει να διακριθεί για το ελαιόλαδό της το οποίο έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και έχει γίνει γνωστό σε ευρωπαϊκές αγορές.
Το παράδειγμα δίνει η οικογένεια του Μύρωνα Καμνάκη και της Ελισάβετ Τιτάκη με συμπαραγωγό τη Γκρέτα Βοζνιακ, που δημιούργησαν τη μικρή εταιρεία ELLI’s Farm η οποία έχει ήδη μεγάλες επιτυχίες.
Τα ελαιόλαδα που παράγουν είναι το Eliama daily value Premium, υψηλής γαστρονομικής αξίας, με σπάνια χαμηλή οξύτητα (κάτω από 0,15) που συσκευάζεται αποκλειστικά σε γυάλινo μπουκάλι των 500 ml και το Eliama daily value Gold με υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων που συσκευάζεται και αυτό αποκλειστικά σε γυάλινο μπουκάλι των 250ml.
Φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, το προϊόν της: Eliama daily value Premium, κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας στο Λονδίνο.
Το δε Elima Gold έχει βραβευτεί σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και στην Αθήνα.
Όπως λέει στον «Αγρότη» ο κ. Καμνάκης, ο ίδιος μαζί με την εξαμελή οικογένειά του καλλιεργούν περίπου 1.000 δέντρα της ποικιλίας «Κορωνέικη».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «όπως και όλοι οι συντοπίτες μας δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πρώτης ή δεύτερης ή τρίτης γενιάς καλλιεργητές, μιας και η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη, αποδεδειγμένα έχει ιστορία χιλιετιών. Οπότε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι γεννηθήκαμε μέσα στους ελαιώνες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και αυτοί από τους δικούς τους κ.ο.κ.».
Ο κ. Καμνάκης μας λέει ότι «η αρχή έγινε όταν μια οικογενειακή μας φίλη, καθηγήτρια Ιατρικής αγόρασε έναν ελαιώνα δίπλα στους δικούς μας. Όταν τη ρωτήσαμε πως πήρε αυτήν την απόφαση και άρχισε να μας εξηγεί τις μοναδικές ιδιότητες του ελαιολάδου και το πόσο τυχεροί είμαστε που παράγουμε αυτό το χρυσοφόρο προϊόν, μεταξύ σοβαρού και αστείου αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε το ελαιόλαδό μας και να συμπράξουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Εμείς, θα αναλαμβάναμε το κομμάτι της καλλιέργειας και αυτή θα ανελάμβανε την προώθηση, τις δημόσιες σχέσεις και φυσικά το επιστημονικό πεδίο. Μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενο όταν λέμε επιστημονικό πεδίο, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει την διαφορετική προσέγγιση που δίνουμε στο ελαιόλαδο. Για εμάς το ελαιόλαδο δεν είναι απλά μια τροφή, είναι ένα πραγματικό superfood που έχει κρυμμένα ακόμα πάρα πολλά μυστικά που περιμένουν να αποκαλυφθούν.
Σε εμάς τους Ελληνες λίγο πολύ είναι γνωστές οι ιδιότητες του ελαιολάδου. Αυτό όμως δεν ισχύει και για άλλους λαούς που δεν έχουν την κουλτούρα του ελαιολάδου στην διατροφή τους. Αναλάβαμε λοιπόν την υποχρέωση να γίνουμε πρεσβευτές αυτής της υπερτροφής, τεκμηριώνοντας τους ισχυρισμούς μας με δημοσιευμένες μελέτες και έρευνες από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου».
Ηταν –συνεχίζει- το 2015 κατά τη διάρκεια «ενός οικογενειακού τραπεζιού που αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να ξεκινήσουμε την παραγωγή και τυποποίηση ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που απλά υποψιαζόμασταν την ανώτερή του ποιότητα.
Δεν ήταν βέβαια και τόσο εύκολο στην αρχή για εμάς. Η συμπαραγωγός μας έπρεπε να μοιράσει τον πολύτιμο χρόνο της ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο που διδάσκει και στο στήσιμο της εταιρείας μας.  Εμείς έπρεπε να δούμε από άλλη οπτική γωνία την καλλιέργεια και να αλλάξουμε εκ βάθρων όλα όσα ξέραμε μέχρι τότε για την ελιά.  Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η καλλιέργεια και ελαιοποίηση της ελιάς είναι μια ολόκληρη επιστήμη».
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΜΕΛΕΤΗ
ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ετσι, ξεκίνησαν αμέσως να εκπαιδεύονται πάνω στην καλλιέργεια και την ελαιοποίηση, «παρακολουθώντας σεμινάρια και μελετώντας στο διαδίκτυο για να μεταφέρουμε αυτές τις νέες για εμάς πρακτικές στο χωράφι».
Δεν άργησε να έρθουν οι διακρίσεις για το Premium ελαιολάδο που παράγουν.
«Το πρώτο μας δείγμα το στείλαμε την επόμενη κι όλας χρονιά σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας στο Λονδίνο. Πήραμε χάλκινο βραβείο. Ηταν για εμάς η επιβεβαίωση. Ημασταν σε καλό δρόμο.  Συνεχίσαμε την εκπαίδευση και την καλλιέργεια με μεγαλύτερο ζήλο. Το 2017 αναβαθμιστήκαμε με Χρυσό βραβείο στο Λονδίνο και Χάλκινο στην Αθήνα, κόντρα σε μερικά απο τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο. Το σερί των διακρίσεων συνεχίστηκε και για το 2018 ξανά με Χρυσό στο Λονδίνο».
Ο κ. Καμνάκης προσθέτει ότι «το άλλο ελαιόλαδο που παράγουμε, το ELIAMA GOLD,  βραβεύτηκε  για την υψηλή συγκέντρωση  φαινολικών ενώσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και σε ειδική εκδήλωση στην Παλιά Βουλή των Αθηνών.
Αυτές οι διακρίσεις για εμάς είναι πολύ σημαντικές.  Αφενός ενισχύουν την προσπάθεια μας για την βελτίωση του προϊόντος μας, και αφετέρου αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για την αναγνωρισιμότητα μας ως παραγωγοί υψηλής ποιότητος ελαιολάδου. Ενα νέο και άγνωστο brand  δεν τυγχάνει εύκολα εμπιστοσύνης απο τον καταναλωτή. Εάν όμως συνοδεύετε από διακρίσεις υψηλού επιπέδου, αυτό αποτελεί εχέγγυο και πιστοποίηση της ανώτερης του ποιότητας».
Ακόμα ο ίδιος εξηγεί ότι δίνουν μεγάλη σημασία στις χημικές αναλύσεις «των προϊόντων μας, κάνοντας συνεχείς ελέγχους κατά την ελαιοποίηση. Εκτός από την βασική χημική ανάλυση οξύτητας, υπεροξειδίων κτλ, κάνουμε σε κάθε παρτίδα που φεύγει από το ελαιοτριβείο, αναλύσεις υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, πλαστικοποιητών, φαινόλων, στερόλων κ.α.. Εννοείται επίσης ότι όλες οι παρτίδες ελέγχοντα από πιστοποιημένα πάνελ εξέτασης οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.  Οποιαδήποτε παρτίδα δεν ικανοποιεί τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτούμε, πολύ απλά δεν εμφιαλώνεται».
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ο κ. Καμνάκης αναφέρει ακόμα ότι «η παραγωγή μας απευθύνεται αποκλειστικά σε delicatessen της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν διαθέτουμε και κάποιες μικροποσότητες στην εσωτερική αγορά».
Στα σχέδιά του ήταν «η καθετοποίηση με ένα ελαιοτριβείο αποκλειστικά για τις ανάγκες της παραγωγής μας και ένα ιδιόκτητο τυποποιητήριο. Εχοντας περάσει όμως από τις συμπληγάδες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και αναθεωρώντας τη στάση ζωής που είχαμε και εμείς όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας έχουμε κάνει ως σύνθημα μας το “Ουκ εν τω πολλώ το ευ”.
Επίσης, θέλουμε να παραμείνουμε στο επίπεδο του παραγωγού – τυποποιητή έχοντας καθημερινά επαφή με τα προγονικά μας κτήματα και ίσως να δώσουμε και  ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα στους συμπατριώτες μας ότι τίποτα δεν χάθηκε ακόμα και ότι μπορεί ο καθένας μας να αλλάξει την μοίρα του αρχικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και κατ’ επέκταση να συμβάλλει στην αναβάθμιση  της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό».
Τώρα, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, «γνωρίζοντας ποιοι είμαστε και από που ξεκινήσαμε, τα σχέδιά μας τοποθετούνται στην συνεχή ανέλιξη στον τομέα της ποιότητας και όχι στη μεγιστοποίηση του κύκλου εργασιών. Αποψη μας είναι ότι ο μεγάλος κύκλος εργασιών μπορεί να σκοτώσει την ποιότητα και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενεσιουργό αιτία που μας ώθησε να ξεκινήσουμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι: την παραγωγη ενός από τα καλύτερα ελαιόλαδο στον κόσμο…».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Εθνος - 6/10/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου