Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Μισός αιώνας προσφοράς από τα συσσίτια Σπλάντζιας

Μισό αιώνα προσφοράς συμπλήρωσε το συσσίτιο της Σπλάντζιας, το οποίο συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη φιλανθρωπική δραστηριότητά του. Μάλιστα, τον νέο χρόνο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προσφέρει φαγητό σε 300 άτομα και 120 οικογένειες.
Το συσσίτιο που έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας καθώς επιτελεί εξαιρετικά σημαντικό έργο τόσες δεκαετίες και προπαντός στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου “Φιλόπτωχοι Αδελφοί – Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας” Μανώλης Καλλιγέρης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους Χανιώτες «που στηρίζουν αδιάκοπα τώρα και πενήντα χρόνια τα συσσίτια Σπλάντζιας».
Ο κ. Καλλιγέρης στο μήνυμά του επισημαίνει:
«Σήμερα έκλεισαν τα 50 χρόνια λειτουργίας των συσσιτίων της Σπλάντζιας. Είναι γνωστό ότι δύο άνθρωποι, ο αείμνηστος ιερέας του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης και ο μηχανικός Μανώλης Μαριακάκης ξεκίνησαν πριν 50 χρόνια να οργανώσουν τα πρώτα συσσίτια στην πόλη μας. Αργότερα ο ιερέας Κοτρωνάκης αναχώρησε για Αθήνα και την εκκλησία ανέλαβε ο ιερέας Νικόλαος Σπανουδάκης. Μετά τον θάνατο του Σπανουδάκη ανέλαβε ο ιερέας Στέφανος Μαυρεδάκης. Συνεργάστηκε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο των συσσιτίων με τον τότε μητροπολίτη μακαριστό Νικηφόρο και επίσης με τον μακαριστό μητροπολίτη Γαλανάκη. Τα συσσίτια τότε είχαν πολύ μικρό αριθμό συσσιτούντων. Βοηθούσαν φτωχούς, αρρώστους και φυλακισμένους. Έστειλαν στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας χρήματα και ρουχισμό, βοήθησαν στο Βελιγράδι με εφόδια και στην πυρκαγιά της Ολυμπίας έστειλαν εφόδια και 4.000 δραχμές. Με τον αείμνηστο γιατρό Κωστή Νικηφοράκη οργάνωσαν τα ιατρεία και την παιδική βιβλιοθήκη. Η διοίκηση τότε κατόρθωσε να βρει αρκετούς ευεργέτες οι οποίοι βοήθησαν στην κατασκευή του κτηρίου που στεγάζει σήμερα τα συσσίτια και τα ιατρεία. Το οικόπεδο ο έδωσε ο αείμνηστος παλιός Χανιώτης Δημήτριος Τσάκλας και βοήθησαν στο έργο οι ευεργέτες Σταύρος Νιάρχος, Ματθαίος Κατσούλης, η κοινωνική πρόνοια Χανίων, το Παγκόσμιο  Συμβούλιο Εκκλησιών, ο Δήμος Χανίων και η Παγκρήτια Ενωση Αμερικής».
Ο κ. Καλλιγέρης προσθέτει ότι «από τον νέο χρόνο τα συσσίτια θα λειτουργούν όλη την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κυριακής, προσφέροντας φαγητό σε 300 άτομα και σε 120 οικογένειες. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά και τα οδοντιατρεία που βρίσκονται άνωθεν του συσσιτίου λειτουργούν 2 φορές την εβδομάδα.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον χανιώτικο λαό που τόσα χρόνια στέκεται αρωγός στο έργο μας προσφέροντας βοήθεια που τόσο έχομε ανάγκη».
ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΥΠΕΡ
ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑΡΙΑΝΩΝ
Σημαντικό έργο επιτελεί αδιάκοπα και το συσσίτιο της Ενορίας Κατσιφαριανών.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πατριωτική Κίνηση Χανίων, στις 28 Δεκεμβρίου, στο κατάμεστο κέντρο “Δήμητρα”, στο Πρόβαρμα Αποκορώνου, πραγματοποιήθηκε μια πολύ πετυχημένη συνεστίαση για την ενίσχυση του συσσιτίου Αγίου Γεωργίου Κατσιφαριανών.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι συμπολίτες μας με την παρουσία τους και με τον οποιονδήποτε άλλο τρόπο συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης, απέδειξαν έμπρακτα πως παρά τις όποιες αντιξοότητες, ξέρουν να στέκονται αλληλέγγυοι στον ανθρώπινο πόνο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς, στην Ενορία Αγίου Γεωργίου πάντα άξια και με την ευχή, πολύ σύντομα το μαύρο πέπλο της δυστυχίας να εξαφανιστεί από τούτη τη χώρα, με συνέπεια τα συσσίτια να μην έχουν πια λόγο ύπαρξης».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 6/1/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/misos-eonas-prosforas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου