Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Προτάσεις... εξαθλίωσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κάποιοι επιμένουν να ζουν σε έναν άλλο... κόσμο. Δεν τους νοιάζει, φαίνεται, αν η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη. Ούτε αν όσοι εργάζονται δυσκολεύονται πια να επιβιώσουν, καθώς η πτώση στους μισθούς δεν έφερε ανάλογη μείωση στα έξοδα των νοικοκυριών.
Αντίθετα, τα έξοδα αυξήθηκαν με τα χαράτσια, τους φόρους αλλά και με τις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών που παραμένουν υψηλές.
Ούτε, όμως, τους ενδιαφέρει να δώσουν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να κατοικήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Αντίθετα, έχουν βαλθεί μάλλον να τους αναγκάσουν να ξενιτευτούν.
Τι άλλο να υποθέσει κάποιος και για τις πρόσφατες προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που βέβαια προκαλούν ανατριχίλα. Τι προτείνει το ΚΕΠΕ στην πρώτη μηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία; Κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους 15 έως 29 ετών, με πρόσχημα τη διευκόλυνση της εισόδου τους στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, όπως ήδη γράφτηκε στον Τύπο, στις προτάσεις του ΚΕΠΕ περιλαμβάνεται η «κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους, έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο πρόσληψης, παράλληλα με την ενίσχυση της δράσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας».
Το επόμενο βήμα, δηλαδή, που θα προτείνει το ΚΕΠΕ τι θα είναι; Μήπως η κατάργηση του μισθού και όσοι εργάζονται, αντί να πληρώνονται, να... πληρώνουν για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα;
Αυτοί που διατυπώνουν αυτές τις προτάσεις τι μισθούς άραγε παίρνουν;
Και τι σκοπό έχουν; Μήπως θα 'πρεπε αυτοί οι κύριοι να δουν τους μισθούς τους να μειώνονται τραγικά μπας και καταλάβουν πώς περνάει σήμερα ο εργαζόμενος, γιατί προφανώς δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν;
Επιτέλους, η κοινωνία είναι σαν ένα καζάνι που βράζει. Και προτάσεις σαν αυτή του ΚΕΠΕ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της οργής για την εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.
Ο βασικός μισθός πρέπει να διασφαλιστεί και να αυξηθεί, όχι να καταργηθεί.
(Ελευθεροτυπία - 28/1/2014) 
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=412090

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου