Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Πολιτικές για ανάπτυξη της ενδοχώρας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στη σημερινή οικονομική συγκυρία η ανάπτυξη της ενδοχώρας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι, συνήθως, να υποβαθμίζονται ή να κλείνουν σχολεία και υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων κρίνεται “ασύμφορη” από το κράτος. Το οποίο, προφανώς, διόλου νοιάζεται για το συμφέρον των κατοίκων των απομακρυσμένων αυτών περιοχών.
Τον λόγο τώρα έχει η ίδια η Αυτοδιοίκηση που όχι μόνο πρέπει να διεκδικήσει πιο δυναμικά από την κεντρική εξουσία αρμοδιότητες και πόρους, αλλά και να κοιτάξει πως με τα δικά της μέσα θα βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί τις τοπικές κοινωνίες να βγουν αλώβητες από την κρίση. Μέσα, φυσικά, από πολιτικές που θα έχουν σχεδόν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα.
Παράλληλα, η ανάπτυξη της ενδοχώρας μπορεί να έρθει και μέσα από πρωτοβουλίες που δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος, αλλά απαιτούν μεράκι και φαντασία.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική, για παράδειγμα, η πρωτοβουλία του Δήμου Σφακίων για δημιουργία κέντρου παρατήρησης του ουρανού στις εγκαταλελειμμένες τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στον “Ακονέ” Ασφένδου.
Για τον λόγο αυτό ήδη, όπως έγραψαν χθες τα “Χ.Ν.”, την  περιοχή επισκέφθηκε o δήμαρχος μαζί με μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Αλλά και σε άλλες περιοχές και Δήμους του Νομού Χανίων συχνά αναλαμβάνονται σημαντικές δράσεις προς όφελος των τοπικών περιοχών. Δράσεις οι οποίες έχουν “άρωμα” πολιτισμού και αλληλεγγύης και είναι τόσο μα τόσο αναγκαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου