Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Χημικά της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ανησυχία προκαλούν στην Κρήτη οι πληροφορίες ότι μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα καταστραφεί στα διεθνή ύδατα, δυτικά του νησιού, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», με βάση είδηση που δημοσίευσε χθες το βρετανικό δίκτυο BBC στην ιστοσελίδα του, μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων.
Οπως αναφέρει το έγκυρο βρετανικό δίκτυο, ήδη το πρώτο φορτίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λατάκιας της Συρίας, χθες, με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδας, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η όλη επιχείρηση είναι υπό το συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Οπλων.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των Βρετανών, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (το MV CAPE RAY) σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας-Λιβύης-Κρήτης.
Δεν αδρανοποιούνται
Την έντονη διαφωνία του για τις πρακτικές που αναφέρεται ότι θα ακολουθηθούν εξέφρασε, μιλώντας χθες, ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος. «Διαφωνώ κάθετα μ' αυτήν τη μέθοδο, γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς», είπε.
Επίσης χθες ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Αμυνας σχετικά με τις πληροφορίες για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης, Ιταλίας και Κρήτης. Ρωτά αν και πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη διαδικασία, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η καταστροφή θα πρέπει να γίνει σε ανοιχτή θάλασσα και όχι στην ήδη επιβαρημένη Μεσόγειο.
Αλλά και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με διαδοχικές επιστολές του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, επισημαίνει την ανησυχία όλων για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής απειλής του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και τους καλεί να αποτρέψουν εντελώς τη συγκεκριμένη επιχείρηση καταστροφής.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει: «Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης (New York Times, BBC κ.λπ.) για την κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου, δυτικά της Κρήτης. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν αναπαραχθεί και από τον ελληνικό Τύπο. Η διαδικασία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα λάβει χώρα πάνω στο πλοίο MV CAPE RAY, το οποίο διαθέτει σύστημα επεξεργασίας σχεδιασμένο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
»Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα προασπίσετε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας, θα θέλαμε να κατανοήσετε την ανησυχία μας για την περιβαλλοντική απειλή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Για το λόγο αυτό σας γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε σχετική ενέργεια και αναμένουμε από σας να επιδιώξετε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων».
(Ελευθεροτυπία -10/1/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10%2F01%2F2014&id=408740
•Το σημερινό ρεπορτάζ των "Χανιώτικων νέων" εδώ: http://www.haniotika-nea.gr/anastatosi-gia-ta-chimika/#.Us-0jpbKWUY.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου