Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

"Εφυγε" το 25άευρω, αλλά...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα του 2014 είναι η κατάργηση του «εισιτηρίου» των 25 ευρώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου αποτελεί νίκη των εργαζομένων, κάτω από τις πιέσεις των οποίων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να το πάρει πίσω. Η επιβολή των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία ήταν έτσι κι αλλιώς ένα παράλογο μέτρο, το οποίο θα στερούσε την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία σε περισσότερους πολίτες. Γιατί αυτή την εποχή δεν περισσεύουν από κανέναν όχι 25, αλλά ούτε πέντε ευρώ.
Προηγήθηκε η αντίδραση και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που ζήτησε εκ νέου να καταργηθεί άμεσα η επιβολή των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία και του ενός ευρώ ανά συνταγή, προειδοποιώντας ότι «δημιουργούν όχι μόνο συνθήκες αδυναμίας πληρωμών, αλλά και κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία». «Θεωρούμε ότι οι επιβαρύνσεις αυτές, μαζί και με τις άλλες μεγάλες συμμετοχές για την Υγεία με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί οι πολίτες, δημιουργούν όχι μόνο συνθήκες αδυναμίας πληρωμών, αλλά και κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, οι οποίοι θα προκύψουν από την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για την αντιμετώπιση της υγείας των πολιτών», τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε συνθήκες που θα επιτρέψουν την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των κατοίκων της και για να γίνει αυτό απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Αν κάτι από το παρελθόν επιβάλλεται να αλλάξει είναι οι ατομικιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες του «προσωπικού συμφέροντος» και των πελατειακών σχέσεων με πολιτικούς που συνετέλεσαν στο να φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση. Αν κάτι ακόμα πρέπει να γίνει είναι η πραγματική κάθαρση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, ώστε όλοι όσοι τα «έφαγαν» να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό.
Οπως και να 'χει, όμως, η νέα χρονιά ξεκίνησε με αυτό το ευχάριστο γεγονός της απόσυρσης του μέτρου των 25 ευρώ.
Οι μαζικές αντιδράσεις των εργαζομένων στην Υγεία και των ασθενών, που έφεραν αποτέλεσμα, έδειξαν ότι πράγματι χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται.
Και το αύριο θα είναι καλύτερο μόνο μέσα από μια άλλη συνείδηση.
(Ελευθεροτυπία - 10/1/2014)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=408756

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου