Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Πιο σοφοί

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η Ελλάδα καλωσόρισε το 2014 με βεγγαλικά, χορούς, μουσικές και γλέντια. Δίπλα σε μια άλλη Ελλάδα, αυτή των φτωχών, των άπορων, των άστεγων. Των ανθρώπων που από τη μια μέρα στην άλλη έχασαν ό,τι είχαν και βρέθηκαν στον δρόμο.
Ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ανέφερε ότι άρχισε η αντιστροφή του κλίματος.
«Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα γίνει μια κανονική χώρα, το χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς νέα μνημόνια. Το 2014 θα βγούμε από το μνημόνιο», είπε.
Δεν είπε, ωστόσο, ο κ. Σαμαράς, αν και πότε θα σταματήσουν τα χαράτσια. Δεν είπε ο πρωθυπουργός, αν και πότε θα καταργηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά σε απόγνωση. Ούτε ανέφερε, αν και πότε θα επανέλθουν οι μισθοί σε επίπεδα που να επιτρέπουν μια αξιοπρεπή ζωή.
Οσο θα συνεχίζεται η μνημονιακή οικονομική πολιτική τόσο θα διαλύεται η λεγόμενη “μεσαία” τάξη και θα αυξάνονται οι νεόπτωχοι. Οσο αυτή η ανισότητα δεν θα σταματήσει τόσο το ίδιο το πολιτικό σύστημα θα διακυβεύει την ύπαρξή του.
Το 2014 ας γίνουμε, ωστόσο, πιο σοφοί. Ας κάνουμε εμείς οι πολίτες κριτική, μα και αυτοκριτική, για λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος. Κι ας βαδίσουμε περισσότερο προς το “εμείς” γιατί, δυστυχώς, σε ένα μεγάλο ποσοστό παραμένουμε στο “εγώ”.
Ας διατηρήσουμε αλληλεγγύη και ανθρωπιά με κριτική ματιά προς πάσαν, μικρή και μεγάλη εξουσία, με αγάπη προς τον συνάνθρωπο και με σεβασμό στη γνώμη του άλλου, χωρίς δόγματα και παρωπίδες. Με πάθος για δικαιοσύνη και ελευθερία. Και ας κάνουμε μέσα μας την πιο μεγάλη επανάσταση. Γιατί όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις, «όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν στην κατάκτηση της ανεγκέφαλης Κυρίας. Της Εξουσίας. Αυτή η κατάκτηση, ως γνωστόν, δημιουργεί Δίκαιον, μακράν των ονειρικών στόχων μιας επανάστασης. Οι άνθρωποι που προκύπτουν από μία επανάσταση, περιέχουν τα ίδια συστατικά με τους αποχωρήσαντες ή τους ηττηθέντες (…). Χρειάζεται ισχυρή παιδεία για ν’ ανθέξει κανείς στην έννοια της Εξουσίας και της επιτυχίας».
Ας ελπίσουμε σε μια κοινωνία, πιο συλλογική, δημοκρατική και ελεύθερη. Για ένα άλλο μέλλον…
(Χανιώτικα νέα - Ελευθεροτυπία - 3/1/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου