Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Θλίψη για το θάνατο ερευνητή του ΜΑΙΧ

Θλίψη προκάλεσε στην επιστημονική κοινότητα των Χανίων η είδηση του θανάτου του διακεκριμένου ερευνητή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) Παναγιώτη Κεφάλα.
Ο ερευνητής πέθανε ξαφνικά προχθές και από τη νεκροψία που διενήργησε χθες ο ιατροδικαστής Στ. Μπελιβάνης διαπιστώθηκε πως ο θάνατός του οφείλεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ο Π. Κεφάλας πρόσφατα είχε διακριθεί για την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου σχετικά με την απομόνωση της φαρμακευτικής ουσίας ελαιοευρωπαΐνης ή ολεοευρωπαΐνης από τα φύλλα ελιάς. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Μ.Α.Ι.Χ. και παρουσιάστηκε σε συνάντηση επιστημόνων στα Χανιά.
Τότε ο Π. Κεφάλας είχε εξηγήσει, σχετικά με την ελαιοευρωπαΐνη, ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν έχει σχέση με τη λεγόμενη «φραπελιά» και, σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, έχει ιδιότητες -μεταξύ άλλων- ως αντιβιοτικό, αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό, ως φάρμακο ενάντια στη σαλμονέλα κ.λπ.
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Χθες σε ψήφισμά του ο διευθυντής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Παναγιώτη Κεφάλα, συντονιστή Σπουδών του Τμήματος Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, το Σάββατο 11-1-2014, «τιμώντας τη μνήμη του και την προσφορά του στο Μ.Α.Ι.Χ., στην επιστήμη της Χημείας και στην παιδεία γενικότερα, ο οποίος με την προσωπικότητα, το κύρος και το όραμά του συνετέλεσε στην ανάπτυξη του Ιδρύματος και στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του Τμήματος και εκδηλώνοντας τη βαθύτατη θλίψη αυτού και όλου του προσωπικού, αποφάσισε να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος, να εκπροσωπηθεί το Ινστιτούτο στην κηδεία, να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στους οικείους του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Μ.Α.Ι.Χ., στην αναγγελία του ξαφνικού θανάτου του εκλεκτού συναδέλφου δρος Παναγιώτη Κεφάλα, συντονιστή Σπουδών του Τμήματος Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, να καταθέσει στον Σύλλογο “Ορίζοντας” το ποσό 150 ευρώ στη μνήμη του, να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία κ.ά.
Γ. ΛΥΒ. 
(Χανιώτικα νέα - 13/1/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου