Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

"Ταρίφα" για "τηλεοπτικά δικαιώματα" από τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας σε ξενοδοχεία!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, αυτά που πλέον μεταδίδονται ψηφιακά μέσω της Digea, έχουν συστήσει εταιρεία με την επωνυμία 'Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.', μέσω της οποίας ζητούν από τα ξενοδοχεία 'ταρίφα' για να επιτρέψουν τη μετάδοση του προγράμματός τους! Διαφορετικά απειλούν με δικαστικές περιπέτειες τους ξενοδόχους, επικαλούμενα τα 'τηλεοπτικά δικαιώματα'!
Ετσι, πολλοί ξενοδόχοι αφαιρούν τα κανάλια αυτά από τους τηλεοπτικούς δέκτες και διατηρούν μόνον τα τοπικά και φυσικά τα ξένα δορυφορικά που εκπέμπουν ελεύθερα με προγράμματα και εκπομπές για όλα τα γούστα!
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, Μαν. Γιαννούλης, μας είπε ότι «όλα τα ιδιωτικά κανάλια ζητάνε τηλεοπτικά δικαιώματα, το οποίο σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία που έχουν άπειρα έξοδα, έχουν έναν επιπλέον βραχνά. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, που είναι το θεσμικό μας όργανο, από την επαφή με τα κανάλια, δεν κατάφερε κάποιο αποτέλεσμα, οπότε η οδηγία είναι ότι, αν σε κάποια ξενοδοχεία δεν χρειάζονται τα ελληνικά κανάλια, να μην τα εκπέμπουν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εκτός από τα τηλεοπτικά δίκτυα πολλοί άλλοι ζητούν συγγενικά δικαιώματα, όπως οι ηθοποιοί σε μια ελληνική ταινία, οι μουσικοί της ταινίας, οι σκηνοθέτες κ.ά. Αυτό όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί δεν μπορεί κανείς να αντέξει τέτοια έξοδα και όσον αφορά τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας, τα ξενοδοχεία τα οποία θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να εκπέμπουν μέσα στους χώρους τους το καλύτερο είναι να προσπαθούν να αποφύγουν την εκπομπή αυτών των καναλιών προκειμένου να αποφύγουν και την πληρωμή. Δεν θα μπορεί ο πελάτης να δει ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας».
Ακόμα ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι ο ίδιος έχει υπόψη του «πολλά ξενοδοχεία τα οποία δεν γύρισαν στο ψηφιακό σήμα και κατά συνέπεια δεν εκπέμπουν κανένα ελληνικό δίκτυο».
Ως προς την τιμή της 'ταρίφας' είναι ανάλογα με το δωμάτιο, την κατηγορία του ξενοδοχείου και άλλους παράγοντες.
ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει έντονα αντιδράσει και έχει προτρέψει τα μέλη του να μη διατηρούν συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς Αντ1, Mega, Alpha, Star και Σκαϊ στα δωμάτια διότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με απαιτήσεις των καναλιών για είσπραξη τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Μάλιστα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο απέστειλε εξώδικα προς την εταιρεία και η διοίκησή του συναντήθηκε με την εταιρεία των καναλιών, αλλά το συμπέρασμα ήταν ότι το χάσμα είναι 'αγεφύρωτο' σε σχέση με τις αμοιβές που ζητούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο απέστειλε στα μέλη του ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο, αφού επισημαίνει ότι «η τηλεόραση αποτελεί απλώς μια συσκευή εντός του δωματίου που δεν προσθέτει καμία αξία στη διαμονή των πελατών μας» και ότι «οι ελληνικές παραγωγές οπτικοακουστικών έργων είναι νομικά ανύπαρκτες κατ? εμάς, άλλως και σε κάθε περίπτωση παντελώς αδιάφορες για την αλλοδαπή τουριστική πελατεία που αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας». Στη συνέχεια σημειώνει ότι «οι νομικοί μας σύμβουλοι προτείνουν σε όσα μέλη μας το επιθυμούν και προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, να μη διατηρούν τις συσκευές τηλεόρασης συνδεδεμένες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εκπροσωπεί η εταιρεία, δηλαδή Αντ1, MEGA, ALPHA, STAR και Σκαϊ, γνωρίζοντας αυτό γραπτώς στην ως άνω εταιρεία, όπως άλλωστε πράττουν ήδη αρκετά ξενοδοχεία που έχουν προβεί εδώ και καιρό σε αποσύνδεση των παραπάνω ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών από τους τηλεοπτικούς δέκτες τους.
Λυπόμαστε πολύ που είμαστε υποχρεωμένοι να καταφύγουμε σε αυτού του είδους τις επιλογές που υπαγορεύονται όμως από το αίσθημα δικαίου και την ανάγκη βιωσιμότητας των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ως πρώτιστο καθήκον μας τόσο απέναντι στα μέλη μας όσο και απέναντι στην ελληνική κοινωνία».
(Χανιώτικα νέα - 26/7/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/125969-tarifa-se-ksenodoxous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου