Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τα νέα φωτιστικά στην παλιά πόλη

Θραύση έκανε χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το χθεσινό σχόλιο των "Χανιώτικων νέων" για τα νέα φωτιστικά στην παλιά πόλη. Οι αναγνώστες δεν έμειναν αδιάφοροι, αλλά πολλοί πήραν θέση με δικά τους σχόλια στο Facebook. Λίγο - πολύ όλοι συμφώνησαν πως τα νέα φωτιστικά δεν ταιριάζουν με την αισθητική της παλιάς πόλης. Ξεχωρίσαμε, εν τούτοις, το σχόλιο που ανήρτησε ο πρώην προϊστάμενος της Αρχαιολογίας (28ης Ε.Β.Α.) Μιχάλης Ανδριανάκης καθώς περιέχει όχι μόνο κριτική και μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Εγραψε, λοιπόν, ο κ. Ανδριανάκης:
«Οταν έβαζαν τα υπάρχοντα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε αντιρρήσεις. Είχαμε προτείνει αντί γι' αυτά, τα απλά φανάρια, που φαίνονται σε φωτογραφίες του Gerola, δεδομένου ότι τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικά φωτιστικά, με 'πιάτο', αλλά μεγάλα φανάρια με τη λάμπα στο εσωτερικό. Από τον Δήμο δεν μας άκουσαν και τοποθέτησαν αυτά, τα οποία μάλιστα είχαν σχολιαστεί από αρκετούς αρνητικά, σαν επίσης άσχετα με την παλιά πόλη.
Τώρα εγώ δεν ξέρω τι έγινε, αλλά το φωτιστικό που βλέπω στη φωτογραφία, δεν ταιριάζει καθόλου με την παλιά πόλη. Ισως επιλέχτηκε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μόνο. Εμένα εξακολουθεί να μη μου αρέσει και το υπάρχον, που είναι κάτι 'τουριστικό'. Αν θέλουν να τα αλλάξουν, νομίζω πως είναι μια ευκαιρία να μελετήσουν τον τύπο του επιτοίχιου, μεγάλου φαναριού, που φαίνεται σε αρκετές φωτογραφίες. Νομίζω πως θα είναι μια σοβαρή παρέμβαση στην εικόνα της παλιάς πόλης και αυτό ισχύει και για τα φερόμενα σε στύλους, που είναι στον τύπο του "φαναριού", αλλά θέλουν μια καλύτερη σχεδίαση και αναλογίες».

Για την αντιγραφή
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 30/7/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου