Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ερευνα για την ποιότητα ζωής στην Κρήτη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οσο διατηρείται η ακρίβεια τόσο φαίνεται ότι μειώνεται η αίσθηση της ποιότητας ζωής στους κατοίκους της Κρήτης. Η πλειονότητα των κατοίκων των Χανίων και του Ηρακλείου, που απάντησαν σε δημοσκόπηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια το επίπεδο της ποιότητας ζωής έχει επιδεινωθεί (39,9% στο Ηράκλειο, 23,9% στα Χανιά) ή έχει παραμείνει ίδιο (27% στο Ηράκλειο, 33,8% στα Χανιά). Αντίθετα, την άποψη ότι έχει βελτιωθεί εκφράζει το 5,1% των Ηρακλειωτών και το 3,5% των Χανιωτών. 
Ικανοποιημένοι από τις δυνατότητες διασκέδασης οι πολίτες των Χανίων, δυσαρεστημένοι με το κόστος ζωής, την έλλειψη πάρκινγκ κ.ά. Παράλληλα, δυσαρεστημένο από το κόστος ζωής εμφανίζεται το 52,7% των ερωτώμενων κατοίκων του Ηρακλείου και το 53,5% των κατοίκων των Χανίων. Μεγάλη δυσαρέσκεια από την έλλειψη πάρκινγκ στην πόλη του εμφανίζει το 63% των ερωτώμενων κατοίκων του Ηρακλείου και το 56,9% των κατοίκων των Χανίων.
Την ίδια ώρα από διασκέδαση πάμε καλά! Ικανοποιημένο από τις δυνατότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας δηλώνει το 30,3% των κατοίκων του Ηρακλείου και το 47,1% των κατοίκων των Χανίων.
Η παγκρήτια έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 3-7 Ιουνίου 2013 υπό την εποπτεία του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου Ι. Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κων/νου Ζοπουνίδη. Η οργάνωση της έρευνας, η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η επίβλεψη συλλογής των στοιχείων έγινε από τον Γιώργο Ματαλλιωτάκη και τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ευάγγ. Γρηγορούδη.
Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού. Περιελάμβανε 536 νοικοκυριά της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης και 424 της πόλης των Χανίων. Βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Συμμετείχαν ηλικίες 18 ετών και άνω.
Οπως σημειώνουν οι ίδιοι, «η έρευνα εστιάζει στη μέτρηση ικανοποίησης των πολιτών, όσον αφορά τις εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου, όπως αυτός διαμορφώνεται στις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού.
»Η κοινή γνώμη, κατά το διάστημα διεξαγωγής της έρευνας, αντιμετώπιζε τη συνεχή προβολή και δημοσιοποίηση ανησυχητικών γεγονότων, σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την έλλειψη εθνικών πόρων για επενδύσεις λόγω οικονομικής κρίσης, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. Οι ερωτηθέντες αποκαλύπτουν τις πραγματικές συνιστώσες της ζωής στις πόλεις τους, που προφανώς δεν τις αποκαλύπτουν διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες και παράμετροι».
Πού «διαφωνούν»
Οι ερευνητές προσθέτουν ότι «σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι πολίτες και των δύο πόλεων δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής, αν και οι εκτιμώμενοι δείκτες ικανοποίησης για την πόλη των Χανίων είναι σχετικά υψηλότεροι από αυτούς της πόλης του Ηρακλείου.
»Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων αφορούν τα εξής:
»Οι πολίτες των Χανίων εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τους πολίτες του Ηρακλείου όσον αφορά την ασφάλεια (τήρηση δημόσιας τάξης, εγκληματικότητα), τις υποδομές (δρόμοι και πεζοδρόμια, πάρκινγκ, πολεοδομία και χωροταξικός σχεδιασμός, χώροι πρασίνου, πάρκα και πλατείες), τη ρύπανση (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορρύπανση, καθαριότητα), την κοινωνική ένταξη μεταναστών και τις υποδομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αντίθετα, οι πολίτες του Ηρακλείου εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες/υποδομές υγείας σε σχέση με τους πολίτες των Χανίων».
(Ελευθεροτυπία - 27/7/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/07/2013&id=377088

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου